Cum puteţi creşte consumul de lichide! Urmează cei patru paşi
Pasul 1
Folosiţi fără teamă laptele degresat, are un conţinut caloric redus (35 cal/100 ml) şi este o sursă nepreţuită de calciu, vitamine şi minerale. Doza optimă de calciu pentru un adult presupune consumul a minim 500 ml lapte/zi. Reintroduceţi în alimentaţia zilnică supa sau ciorba, este un preparat sănătos, bogat în apă, minerale, vitamine (legume), dar şi în proteine (carne) sau glucide (cartofi, paste făinoase).
Pasul 2
Încercaţi să consumaţi multe legume proaspete, ingredientul lor principal este apa – frunze de salată, varză sau spanac, roşii, castraveţi, ardei gras, etc. Fructele proaspete sunt şi ele o soluţie pentru aportul de lichide, însă conţin zahăr şi implicit calorii. Strugurii, pepenele roşu, portocalele, merele, cireşele au peste 85% apă. Aşa că un kg de fructe poate înlocui cu succes aproape 1 litru de apă, singura diferenţă e că acestea îngraşă.
Pasul 3
Dacă nu vă place apa normală, daţi aromă apei punând în ea câteva felii de fructe (lămâie, portocală, grepfrut), câteva linguri de suc de fructe sau câteva frunze de mentă. Veţiobţine un lichid plăcut la gust, fără aport caloric semnificativ.
Pasul 4
Gătiţi mâncărurile cu sos. Fie că este vorba de preparatele cu carne sau cu legume. Gătitul umed (înăbuşit) creşte digerabilitatea proteinelor din carne, iar sosul de roşii sau zeama din cutiile de conserve de legume conţine apă, vitamine, minerale şi foarte puţine calorii. În plus, ţineţi la îndemână permanent sticluţe mici de apă.
Câtă apă conţin alimentele
- Unt – 15%
- Pâine – 30%
- Caşcaval, telemea – 35-55%
- Cartofi – 45%
- Friptură – 55%
- Orez fiert – 68%
- Brânză proaspătă – 75%
- Fructe – 80-85%
- Salată – 90%
Răzvan Sava