Cum pregăteşti masa de Craciun pe ultima sută de metri
Masa de Crăciun e momentul în care ne adunăm în jurul mesei cu cei dragi alături, ne bucurăm de bucate alese şi de poveşti plăcute. Pentru unii dintre noi însă, timpul nu e atât de îngăduitor şi ritmul alert în care se scurge ajunge să ne fie insuficient pentru a pregăti bucatele specifice acestei sărbători.
Putem schimba asta cu puţină organizare şi, de ce nu, ajutor.
Ca totul să meargă ca pe roate, înainte de toate trebuie să ne stabilim cu exactitate mâncărurile pe care vrem să le preparăm. Pentru o masă de Crăciun pregătită pe repede-înainte cred că o salată boeuf, o ciorbă de oase de porc, sarmale şi o friptură sunt suficiente, iar la desert cozonac.
După ce am stabilit ce le vom servi invitaţilor, facem o listă cu ingredientele necesare pentru prepararea bucatelor. Dăm fuga la piaţă şi cumpărăm toate produsele trecute pe listă. Odată ajunşi acasă, frământăm repede coca pentru cozonac şi o lăsăm la dospit, punem la fiert legumele pentru salată, friptura la cuptor şi oasele cu carne pentru ciorbă la fiert. Până când se fierb legumele pentru salata, curăţăm legumele pentru ciorbă şi le adăugăm, facem umplutura pentru sarmale şi le punem si pe ele la fiert.
După ce am pus friptura la cuptor, ciorba la fiert cu toate cele necesare şi sarmalele sunt şi ele pe foc, ne apucăm de tocat ingredientele pentru salata boeuf. Între timp mai tragem câte un ochi la friptură şi mai completăm ciorba cu cele necesare. După ce am tocat şi legumele şi acriturile pentru salată, facem repede maioneza, amestecăm şi ornăm salata. Oprim friptura, dăm ciorba şi sarmalele jos de pe foc! La final, punem coca de cozonac la cuptor pentru a termina şi desertul! patru-cinci ore mai târziu, ne putem bucura de masa bogată de Crăciun şi de timpul petrecut alături de cei dragi.
…sau o suni pe mama să trimită pachet!
Jesica Zamfir, câştigătoarea de la Masterchef şi specialista in gastronomie ne-a dezvăluit retetele perfecte pentru pregătirea mesei de Crăciun: „Nu ar trebui sa lipseasca o salata mare de cruditati si cateva gustari care sa contina lactate si oua. De asemenea, nu pot lipsi elementele tradititionale: cozonacul, sarmalele si friptura.
Sa incercam sa punem putin in farfurie pentru ca si asa avem mult pe masa. Sa asteptam cel putin o ora dupa ce am luat masa, sa mancam desertul, sa nu uitam sa ne hidratam, sa bem sucuri naturale, care pot fi acompaniate cu desertul de pe masa”.
RETETELE RECOMANDATE DE JESICA ZAMFIR:
Sarmale de gasca in foi de varza
Ingrediente
300 g carne tocata de gasca (se poate si cu carne de curcan, sau rata)
200 g carne de porc
100 g orez
100g de ulei
2cepe potrivite
50g bulion
300g rosii
o varza murata
piper
cimbru
foi de dafin(una max doua ptr ca in cantitate mai mare amareste)
Mod de preparare
Calim ceapa in ulei , calim si carnea tocat, adaugam orezul oparit, piperul macinat proaspat, cimbru sare si cele 50g de bulion. Se amesteca bine toate acestea si se lasa sa se racoreasca si cu aceasta compozitie umplem foile de varza murata. Foile trebuie sa fie alese si subtiri. Se aseaza carnea (cat o nuca mijlocie) pe marginea foii se intoarce un capat al frunzei peste carne si se ruleaza pana la celalalt capat,apoi marginile frunzei se introduc in intetiorul sarmalei. Astfel impaturesc toata compozitia , apoi se aseaza intr-un vas , pe fundul acestuia se aseaza varza tocata, bucatele de costita afumata ,un rand de sarmale si iar alternam… Se mai pun rosiile tocate sau sucul de rosii foile de dafin cimbru crengute se completeaza daca e nevoie cu apa. Nu este indicat sa se acopere cu apa pentru ca pe parcursul fierberii sarmalele se umflu si atunci zeama da pe afara. Ele se fierb 2-3 ore la foc mic ,miscand oala din cand in cand. Este de preferat ca la jumatatea fierberii sa fie bagate la cuptor pentru a avea un gust mai bun. Daca iti este teama ca se vor afuma sarmalele poti pune pe fundul vasului bete de marar uscat. Gustati din varza daca e prea sarata sau acra, sa o spalati bine sub jet de apa rece.
Cozonaci pufosi
Ingrediente:
1 kg de faina
50 g drojdie
2 pahare de lapte
200 g unt (ulei )
5 oua
300g zahar
coaja de lamaie rasa
esenra de rom
un praf de sare
Mod de preparare
Se face maiaua cu drojdia si 100g de faina in laptele caldut si indulcit cu o lingura de zahar .Se acopera si se lasa la un loc caldut pana isi dubleaza volumul. Separat se bat galbenusurile cu sarea si zaharul pana se face spuma, dupa care se adauga untul caldut, romul, turmericul si coaja de lamaie .Peste asta pun maiaua restul de lapte si faina, framant pana se ia de pe mana si de pe vas, aproximativ 15-20minute. Aluatului i se face semnul crucii crestand in el cu un cutit , se acopera si se da la loc caldut pana isi dubleaza volumul. Apoi se imparte in doua se umple cu crema de nuci ,zahar ,cacao si rom. Se pune si stafide si rahat sa fie veselie si sa nu alergam dupa umplutura . Aluatul umplut se aseaza in tavi calde tapetate cu unt si faina ,ori hartie de copt. Tavile se pun la loc calduror acoperite pana cresc frumos, apoi se pun la cuptor timp de aproximativ o ora la foc moderat sau 45-50 de mininute la 180 grade.
Friptura de rata(pulpe) cu sos dulce acrisor
Ingrediente
4 pulpe de rata
o lingurita de coriandru macinat
o lingurita de nucsoara macinata
o lingurita ghimbir macinat
Pentru sos 30 g zahat
2-3 linguri de miere
150g otet balsamic
sucul de la 2 lamai
sucul de la 2 portocale
sucul ce ramane in tava de la carnea facuta la cuptor
100g unt
sare
piper
Mod de preparare:
Carnea de rata(pulpele) se inteapa si se vor pune prin amestecul de condimente enumerat la inceput. Apoi puneti carnea in tava de cuptor si lasati la foc mediu timp de 50-60 de minute, pana pielea devine crocanta si carne frageda. Pentru sos folositi zeama din tava unde s-a copt carnea , puneti-o impreuna cu zaharul si miere pe foc si lasati sa se reduca, amestecand incontinuu . Adaugati otetul care il fierbeti putin apoi adaugati sucurile de citrice si lasati sa scada la jumatate. Strecurati sosul intr-un vas si adaugati untul. Asezonati cu sare si piper. Ca si garnitura la aceasta carne se poate servii varza dulce fiarta in vin rosu si mirodenii.