Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Cum funcţionează o dietă disociată şi care sunt regulile ei! Uite mai multe exemple

Cum funcţionează o dietă disociată şi care sunt regulile ei! Uite mai multe exemple

De: Cancan 13/08/2016 | 21:00
Cum funcţionează o dietă disociată şi care sunt regulile ei! Uite mai multe exemple

Dietele disociate, indiferent de forma sau de durata lor, au la bază principiul unei alimentaţii construite în funcţie de grupele alimentare. Şi asta pentru că organismul uman digeră în mod diferit carnea, lactatele, legumele, fructele şi cerealele.

De exemplu, digestia carbohidraţilor se realizează într-un mediu alcalin, cu un PH mai mare de 7, pe când digestia proteinelor are nevoie de un mediu acid, cu un PH mai mic decât 7. De aceste reglaje se ocupă cu succes toate funcţiile sistemului digestiv, însă munca lui este mai dificilă atunci când trebuie să realizeze un mediu propice pentru ambele digestii simultan. Sună complicat, nu-i aşa?
Dietele disociate elimină această problemă, pentru că tu vei consuma la o masă doar proteine sau carbohidraţi, iar stomacul tău va fi mai fericit digerând totul mai repede şi mai uşor. Rezultatele? Arderi mai mari, kilograme mai puţine.
 
Regulile unei diete disociate

Principala regulă a unei diete disociate este că grupele alimentare nu trebuie amestecate niciodată. Dacă la o anumită masă sau într-o anumită zi trebuie să consumi, de exemplu, carne, nu ai voie să încalci regula nici măcar în cazul unei supe. Supa va fi doar din carne, fără legume adăugate nici măcar în timpul preparării. Acest lucru se aplică oricărui preparat pe care îl alegi. Nu trebuie însă să te sperii, pentru că vei avea timp să mănânci aproape orice îţi doreşti.

Care sunt aceste grupe alimentare? În general, se împart în:

lactate: de preferat slabe în grăsimi – iaurt, lapte, brânză de vaci, telemea, specialităţi din brânzăfructe: toate fructele sunt permise, însă evită să mănânci prea multe citrice, fiindcă pot cauza hiperaciditate şi balonare; fructele trebuie consumate crude, nu ai voie să adaugi zahăr sau siropuri
legume: consumă orice legume preferi, însă încearcă să variezi cât de mult poţi, pentru a asigura un aport suficient de vitamine şi minerale; legumele se consumă crude, gătite la abur sau la cuptor, fără ulei şi condimente
carne slabă: ai voie să mănânci pui şi curcan, gătit la abur, la cuptor sau la grătar; nu adăuga ulei sau condimente
peşte: alege între somon, păstrăv şi ştiucă, preparat la grătar, la cuptor sau la abur
cereale: utile pentru tranzitul intestinal datorită aportului de fibre, cerealele sunt permise în orice prezentare – paste integrale, orez integral, tărâţe de ovăz, etc.
ouă: fierte tari

Ce nu ai voie?
Pe durata dietei disociate evită alcoolul, sucurile carbogazoase, cofeina şi zahărul. Pentru că regimul susţine digestia corectă, gustările nu sunt încurajate şi se recomandă o pauză de cel puţin patru ore între mesele principale. În acest interval stomacul are suficient timp să proceseze alimentele ingerate la masa anterioară şi să se pregătească pentru următoarele. Cina trebuie luată mereu înainte de ora 7 seara.
 
Bea cel puţin doi litri de apă zilnic şi adaugă în programul tău cel puţin 30 de minute de mişcare, în orice formă. În zilele în care dieta te limitează la consumul de fructe sau legume s-ar putea să resimţi o slăbiciune musculară uşoară, din cauza lipsei de proteine din meniu. În aceste cazuri poţi opta pentru plimbări uşoare de 40 de minute.

Evită să bei apă cu 30 de minute înainte de masă sau în timpul mesei, pentru că lichidele diluează sucurile gastrice şi îngreunează digestia.

Pentru că există mai multe variaţii ale dietelor disociate, nu se cunoaşte un număr fix de kilograme pe care le poţi da jos urmând un astfel de regim. Majoritatea celor care îl urmează îi recunosc atât avantajele şi dezavantajele şi spun că dacă urmezi regulile, te hidratezi corespunzător şi faci suficientă mişcare, poţi slăbi până la 20 de kilograme în câteva luni. Cu toate acestea, sunt medici care nu recomandă dietele disociate pe perioade atât de lungi, pentru că pot duce la grave dezechilibre nutriţionale.

Exemple de diete disociate

Cea mai utilizată şi simplu de înţeles clasificare a dietelor disociate este cea realizată în funcţie de ciclurile de disociere. Avem astfel 3 tipuri de diete: cu mese diferite, cu zile diferite sau cu cicluri repetate.

Dieta disociata cu mese diferite

Presupune ca fiecare dintre mesele tale să includă alimente dintr-o singură grupă alimentară. De exemplu, poţi mânca fructe la micul dejun, proteine din carne slabă la prânz şi legume seara. Nu uita de toate regulile pe care ţi le-am explicat mai sus, în special de intervalul de 4 ore dintre mese.

Această variantă este preferată în special de către cei care nu se pot limita la o singură grupă alimentară o zi întreagă. Deşi pare cel mai uşor de ţinut, are şi un dezavantaj: nu o poţi urma pentru mai mult de 2 luni.

Dieta disociată cu zile diferite

Dacă alegi această variantă a dietei, vei urma un program special de luni până vineri, pe care îl vei repeta în fiecare săptămână. Poţi alege dintre două programe, însă cel pe care o alegi va rămâne valabil atât timp cât vrei să ţii dieta. Odată ce ai început, nu ai voie să înversezi sau să dublezi zilele.

Varianta 1
Luni: carne slabă de pui sau curcan
Marţi: legume
Miercuri: lactate
Joi: fructe
Vineri: peşte
Sâmbătă: cereale
Duminică: ouă
Varianta 2
Luni: legume
Marţi: carne de pui sau curcan
Miercuri: ouă
Joi: lactate
Vineri: peşte
Sâmbătă: fructe
Duminică: o masă din cereale, celelalte două mese cu orice vrei tu

Dieta disociată cu cicluri repetate

Este o variantă de compromis între celelalte două. Vei mânca o singură grupă alimentară de-a lungul unei zile, dar grupele nu mai sunt împărţite pe 7 zile, ci pe durate mai scurte, de 3, 4 sau 5 zile.

Un exemplu este dieta Rina, al cărei regim presupune cicluri de 4 zile, repetate pe parcursul a 90 de zile. Elementul esenţial pe care trebuie să îl ai mereu în vedere în cazul dietelor disociate este echilibrul. Îţi recomandăm să vizitezi un nutriţionist înainte de a începe, pentru a putea cere mai multe sfaturi. Vizita la medic este importanta şi pentru sănătatea ta, fiindcă dietele pot deseori să cauzeze boli mai mult sau mai puţin neplăcute.

Răzvan Sava

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
În ce căsuță modestă de la țară a copilărit chef Orlando Zaharia?! Care este preparatul delicios pe care a învățat să-l gătească de la bunica lui, de 95 de ani?! „Pui la ceaun condimentat în sobă!”
În ce căsuță modestă de la țară a copilărit chef Orlando Zaharia?! Care este preparatul...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de președintele ales al SUA
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Rusia va negocia încheierea războiului din Ucraina, dacă discuțiile vor fi inițiate de Trump. Ce spune ambasadorul lui Putin la ONU
Rusia va negocia încheierea războiului din Ucraina, dacă discuțiile vor fi inițiate de Trump. Ce...
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Adriana Bahmuțeanu cere jumătate din averea lăsată de Silviu Prigoană, pentru copiii ei. La ce procedură legală apelează jurnalista
Adriana Bahmuțeanu cere jumătate din averea lăsată de Silviu Prigoană, pentru copiii ei. La ce...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de afaceri a căutat o rezolvare direct în Cuba:
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Adriana Bahmuțeanu tună și fulgeră după ce a aflat că Silviu Prigoană a fost înmormântat: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”. Jurnalista se teme pentru băieții ei
Adriana Bahmuțeanu tună și fulgeră după ce a aflat că Silviu Prigoană a fost înmormântat:...
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu, schimbă legea. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu,...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar  tată la un an de la divorțul de Ilinca Vandici? Uluitor cum a fost surprins tânărul alături de iubita lui și bebeluș
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar tată la un an de la divorțul de...
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și...
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii....
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10...
EXCLUSIV. Adriana Bahmuţeanu, anunţ şocant despre Silviu Prigoană, ce s-a întâmplat în toiul nopţii
EXCLUSIV. Adriana Bahmuţeanu, anunţ şocant despre Silviu Prigoană, ce s-a întâmplat în toiul nopţii
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania
Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
PENSIE cu 360 de lei mai mare pentru acești pensionari din România, începând cu 1 ianuarie 2025
PENSIE cu 360 de lei mai mare pentru acești pensionari din România, începând cu 1...
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de...
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile de Post. Nu costă mult și te scapă de orice problemă
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile...
Cum să ai un miros plăcut în locuință întreaga zi. Trucuri simple pe care le știau toți bunicii
Cum să ai un miros plăcut în locuință întreaga zi. Trucuri simple pe care le...
Povestea tumultoasă dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. Când a început totul și de câte ori au divorțat
Povestea tumultoasă dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. Când a început totul și de câte...
×