Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri condamnarea la 20 de ani de închisoare cu executare pentru crime împotriva umanităţii. Decizia nu este definitivă.
Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 2014 fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.
Mirel Stănescu, un fost deţinut politic care a fost închis un „un an şi ceva” la Periprava Grind, le-a povestit magistraţilor ce aveau de îndurat cei care ajungeau la această colonia de muncă.
„În 1959 am fost duşi de la Gherla, aproximativ 500 de deţinuţi. De acolo ne-au dus la Tulcea şi de acolo la Lagărul de la Periprava Grind, în aprilie sau mai. Ne-au cazat într-o baracă din stuf. Ne-a spus Ficior că partidul ne dă şansă să ne reabilităm prin muncă. Am făcut munci agricole – se tăia stuf, se cultivă porumb şi trebuia curăţat. Trebuia să mergem în ritm foarte susţinut. Se muncea 12 ore, mâncarea era foarte proastă, foartă slabă. Mai mâncam şi porumb crud, deşi era interzis. Uneori am mâncat şi şerpi de apă”, a explicat Stănescu, conform Adevărul.ro.
În februarie 2016 magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, să îl condamne la 20 de ani de închisoare pe fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Visinescu, pentru crime împotriva umanităţii. Sentinţa este definitivă.
Theo Sutiu