Postul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi a început astăzi, 15 noiembrie 2016, şi durează până în data de 25 decembrie.
Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abţinere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de oameni. Din punctul de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte.
Mai mult, în timpul postului cuplurile nu trebuie să întreţină relaţii sexuale, tocmai pentru că această perioadă înseamnă înfrânare de la toate poftele trupeşti şi apropiere de Dumnezeu prin rugăciune.
Părintele Arsenie Boca spunea că nu putem învinge ispitele decât prin înfrânarea poftelor, potrivit crestinortodox.ro: „Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poti intelege cu ea decât prin osteneală şi foame, acestea insă trebuie conduse după dreapta socoteală, ca să nu dăuneze sănătăţii. Acestea il imblânzesc, încât nu se mai ţine vrăjmaş al lui Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele”.
Deoarece relaţiile trupeşti au fost lăsate de Dumnezeu şi pentru a ne feri de desfrânare, acestea trebuie privite cu multă îngăduinţă, spun preoţii, mai ales acolo unde unul dintre soţi este mai slab decat celălalt. Nu de puţine ori, din cauza refuzului unuia dintre soţi, celălalt a săvârşit preadesfranare, culcându-se cu altcineva. Aşadar, dorinţa este bună când priveşte cu dragoste şi mila neputinţa celuilalt, iar nu cu mândrie şi superioritate.