DAMIAN DRĂGHICI, dezvăluiri după ani de terapie și rugăciune! ”Mă întreb cine sunt!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » CALENDAR 24 MAI. Astăzi sărbătorim Drăgaica sau Sânzienele. Ce trebuie şi ce nu ai voie să faci?

CALENDAR 24 MAI. Astăzi sărbătorim Drăgaica sau Sânzienele. Ce trebuie şi ce nu ai voie să faci?

De: Cancan 24/06/2016 | 08:21
CALENDAR 24 MAI. Astăzi sărbătorim Drăgaica sau Sânzienele. Ce trebuie şi ce nu ai voie să faci?

În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene.

Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, că ziua lor de naştere. Numai Maică Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă; ei au privilegiul de a li se sărbători atât zămislirea (23 septembrie, 9 decembrie) şi naşterea (8 septembrie, 24 iunie), cât şi alte evenimente din viaţă lor (că Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul).

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia Să. Naşterea această a avut loc cu şase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv şi dată Crăciunului. Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, se pare că a fost instituită după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstiţiului de vara (22-23 iunie), scrie crestin ortodox.

Drăgaica, Sânzienele în tradiţia populară

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeiţă silvestră. Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, că reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) şi divinităţi antropomorfe. În credinţă populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, nişte adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Nu este exclus că în vremuri îndepărtate populaţia din munţi să se fi întâlnit la momentele solstiţiale (Sânzienele) sau echinocţiale pentru a săvârşi ritualuri închinate Soarelui. Megaliţii din Munţii Călimani pe care s-au descoperit însemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi mărturii în acest sens. Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cânta şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni şi forţe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi cu „lanţul Sânzienelor”, pot stârni din senin şi vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod şi florile fără de leac. În ajunul sau în ziua de Sânziene se întâlneau practici şi obiceiuri de divinaţie, de aflare a ursitei şi a norocului în gospodărie. În dimineaţă de Sânziene înainte de răsăritul soarelui oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coroniţă rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coroniţă alunecă spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.

Fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sarbatoarii, în credinţă că îşi vor visa ursitul. În unele zone fetele îşi făceau coroniţe din Sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineaţă găseau coroniţele pline de rouă, era semn sigur de măritiş în vara care începea. Gospodării încercau să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene, în seară din ajunul sărbătorii agăţau cununi de Sânziene la colţul casei orientat către răsărit şi dacă, a două zi, în coroniţe erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la păsări considerau că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Florile culese în ziua de Sânziene prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru diverse practici magice. Sărbătoarea Sânzienelor care marchează mijlocul verii, era considerată şi momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.

Tot acum se făceau previziuni meteorologice: în funcţie de momentul în care răsărea Constelaţia Găinuşei, se determina perioada prielnică pentru semănatul grâului de toamna. Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Amuţitul Cucului. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Pentru a fi sănătoşi şi avea spor în muncă, în acest moment de început al secerişului, oamenii se încingeau peste sale cu tulpini de cicoare. Pentru a fi plăcute feciorilor, fetele se spălau pe cap, în această zi cu fiertură de iarbă mare. Pentru a scapă de boli, fetele şi nevestele se scăldau ritual în ape curgătoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tăvăleau dezbrăcate în rouă, dimineaţă, înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri în care se aruncau substanţe puternic mirositoare, se buciumă şi se strigă în jurul focurilor. În unele sate din sud-vestul Bucovinei, putea fi întâlnit, cu ani în urmă, obiceiul „boului înstruţat”. În cadrul ceremonialului, masca taurină murea şi renăştea simbolic la acest început de timp calendaristic.

Pentru pomenirea morţilor se fac pomeni îmbelşugate şi se pun flori mirositoare pe morminte. De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. Acestea erau în trecut un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Printre cele mai renumite târguri se numără cele de la Buzău, Focşani, Câmpulung Muscel, Buda, din judeţul Vrancea, Ipatesti, judeţul Olt, Piteşti, Cărbuneşti, judeţul Olt, Giurgeni, judeţul Ialomiţa, Broşteni, judeţul Mehedinţi) şi, cel mai cunoscut, Târgul de Fete de pe Muntele Găină.

Sub aspect religios, în ziua de 24 iunie, în Bucovina se sărbătoreşte cu mare fast Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Acum, că şi altă dată, în această zi se adună mii de pelerini pentru a participa la ceremonia scoaterii moaştelor Sfântului Ioan.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum a slăbit Oana Roman fără diete drastice: „Mi-a promis că vor avea rezultate”! Acum arată fabulos
Cum a slăbit Oana Roman fără diete drastice: „Mi-a promis că vor avea rezultate”! Acum...
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Horoscopul runelor pentru anul 2025. Zodiile care vor avea noroc tot anul, magnet la bani, iubire, dar și un destin mai fericit
Horoscopul runelor pentru anul 2025. Zodiile care vor avea noroc tot anul, magnet la bani,...
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de...
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024....
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii...
O nouă zi cu circ în Parlament. Ce au făcut Diana Șoșoacă și Gigi Becali
O nouă zi cu circ în Parlament. Ce au făcut Diana Șoșoacă și Gigi Becali
Impozit auto 2025: Cât vor plăti șoferii din București, anul viitor, pentru o mașină
Impozit auto 2025: Cât vor plăti șoferii din București, anul viitor, pentru o mașină
Mare durere în trupa Proconsul, după ce unul din membri s-a stins din viață! Mesajul postat de formație i-a uimit pe toți: „Ce se-ntâmplă!”?
Mare durere în trupa Proconsul, după ce unul din membri s-a stins din viață! Mesajul...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din...
VIDEO Cât de mult așteaptă Andreea Mantea Crăciunul? Se pare că aceasta nu mai este la fel de încântată, ca în trecut!
VIDEO Cât de mult așteaptă Andreea Mantea Crăciunul? Se pare că aceasta nu mai este...
Cine este bărbatul care a făcut prăpăd la Târgul de Crăciun din Magdeburg?! Doi oameni și-au pierdut viața, printre care un copil, iar 68 au fost răniți după ce a intrat în plin cu mașina în ei și și-a continuat drumul
Cine este bărbatul care a făcut prăpăd la Târgul de Crăciun din Magdeburg?! Doi oameni...
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât...
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Uită tot ce știai despre laptopuri: Lenovo vine cu o INOVAȚIE incredibilă!
Uită tot ce știai despre laptopuri: Lenovo vine cu o INOVAȚIE incredibilă!
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce...
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie...
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada...
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum...
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat...
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Nu este nici zahărul nici sarea nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost identificată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
Nu este nici zahărul nici sarea nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii...
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai...
Metode de a controla umiditatea. Scapi de condens și mucegai!
Metode de a controla umiditatea. Scapi de condens și mucegai!
ZODIILE care dau lovitura în 2025. Acești nativi fac bani și scapă de datorii
ZODIILE care dau lovitura în 2025. Acești nativi fac bani și scapă de datorii
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână!...
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie....
Florin Călinescu tună și fulgeră! Actorul a răbufnit:
Florin Călinescu tună și fulgeră! Actorul a răbufnit: "Fac parte dintr-o «pleavă» pe cale de...
A așteptat șase ani ca să facă fotografia perfectă, iar rezultatul a fost unul complet neașteptat. Ce a reușit să surprindă un fotograf într-o singură imagine
A așteptat șase ani ca să facă fotografia perfectă, iar rezultatul a fost unul complet...
De ce se produc cutremurele noaptea de cele mai multe ori. Răspunsul specialiștilor te va surprinde
De ce se produc cutremurele noaptea de cele mai multe ori. Răspunsul specialiștilor te va...
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
×