Nimic nu se compara cu durerea unor parinti care, in loc sa-si duca micutul la joaca, sunt nevoiti sa mearga cu el la medic. Nu o data, de doua ori, ci zilnic, la terapie, in speranta ca Andrei (3 ani si 9 luni), diagnosticat cu autism, se va bucura de un viitor ca al nostru, al tuturor.
Orele de joaca ale lui Andrei au fost inlocuite cu ore chinuitoare petrecute la cabinetul medicului. Calvarul a inceput in urma cu doi ani, in vara anului 2014, cand parintii baietelului au primit cumplita veste potrivit careia cel mic sufera de autism. La numai 1 ani si 11 luni, in urma evaluarii psihologice initiale, Coman Andrei a fost diagnosticat cu tulburare pervaziva de dezvoltare, in limbaj popular o forma incipienta de autism. Din fericire insa, specialistii i-au dat inca de la inceput sanse foarte mari de vindecare. Medicii care l-au consultat pe Andrei i-au incurajat pe parinti sa actioneze rapid, cu un tratament intensiv, tocmai pentru ca rezultatele sa apara cat mai curand, iar recuperarea sa fie completa pana la implinirea varstei scolare. Ceea ce s-a si intamplat, intr-o prima faza. Andrei a inceput terapia in vara anului 2014, dar a intrerupt-o dupa un an, din cauza lipsei posibilitatilor materiale: “A facut progrese uimitoare in primul an, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Noi chiar am ajuns sa ne intelegem bine cu el. Numai ca, acum, la un an distanta, ne-am dat seama ca am facut cea mai mare greseala sa renuntam la terapie. Faptul ca ne-am imbatat cu apa rece, ca si-a mai revenit, ne-a determinat, atunci, sa luam aceasta decizie. Ce-i drept, a contat si lipsa resurselor materiale, tratamentul fiind unul foarte costisitor. Eu ii sfatuiesc pe parinti sa nu renunte nicio zi la terapie, e cea mai mare greseala. Cand se apropie varsta scolii, copilul trebuie sa fie comnicativ, sa se integreze in colectiv, sa se descurce singur. Nu conteaza ca parintii reusesc sa-l inteleaga, vine o vreme cand parintii nu vor mai fi alaturi 24/24 alaturi de el. Terapia nu e un lucru usor de suportat pentru copil, e ca la armata, el plange si spune ca nu vrea sa mai mearga, dar totul este spre binele lui. Ti se rupe inima, ca parinte, cand vezi ca el da semne ca se chinuie, dar n-ai ce face, trebuie sa mergi mai departe”, a declarat, cu lacrimi in ochi, Georgiana, mama lui Andrei.
Pentru a recupera si pentru a ajunge la nivelul celorlalti copii de varsta lui, Andrei depinde de ajutorul psihologilor. Sansele de vindecare sunt foarte mari, insa terapia, medicamentele, jucariile specifice si toate procedurile complicate pana ca micutul sa aiba parte de un viitor… normal, costa. Enorm, pentru orie familie fara venituri substantiale. Andrei are nevoie de patru ore zilnic de interventie comportamentala, iar costul pentru o sedinta pe zi ajunge la 200 de lei. Un calcul simplu ne indica faptul ca totul costa, lunar, aproximativ o mie de euro, bani imposibil de strans pentru o familie cu venituri normale, ce numara patru membri. Mai grav este faptul ca niciun doctor nu poate estima cu exactitate cat timp este necesar pentru recuperarea lui Andrei. Cu alte cuvinte, cei aproximativ 10.000 de euro pentru un an de terapie s-ar putea dubla sau chiar tripla.
Putin cu putin se face mult si, orice suma, cat de mica, poate insemna un mare pas pentru Andrei, catre o viata normala.
Cine isi doreste si poate sa-l ajute pe Coman Andrei o poate face printr-o donatie in contul afisat mai jos.
Georgiana Coman, mama copilului, pune la dispozitie orice informatii sau dovezi necesare pentru a atesta problemele de sanatate ale fiului ei, dar si costurile terapiei, efectuate la un centru din Capitala, cinci zile pe saptamana, patru ore pe zi.
Cont Banca Piraeus
RO08 PIRB 4212 4037 3200 1000 (Coman Georgiana)
cod BIC: PIRB
Cod SWIFT: PIRBROBU
0728 494 697 Coman Georgiana
De asemenea, cei care detin o firma si vor sa doneze cei 20 % din impozitul datorat catre stat (conform legii sponsorizarii) pot scrie pe adresa de mail [email protected] pentru a primi documentatia necesara.