Ambasadorul SUA în România: ”Îl felicit pe preşedintele Iohannis”
Ambasadorul SUA în România îi încurajează pe români să voteze candidaţi competenţi şi integri la alegerile parlamentare şi laudă eforturile anticorupţie ale Guvernului şi ale DNA, precum şi mesajele transmise de Klaus Iohannis, dar şi reformele începute de ministrul Vlad Voiculescu în domeniul Sănătăţii.
Hans Klemm afirmă că din aceste motive parteneriatul strategic România-SUA se află la cel mai bun nivel din istorie, iar eforturile noului Guvern trebuie să meargă către păstrarea actualelor direcţii.
Diplomatul vorbeşte în interviul news.ro şi despre concluziile summit-ului NATO de la Varşovia în privinţa regiunii Mării Negre, despre viitoarele alegeri din Statele Unite ale Americii, precum şi despre ce l-a impresionat în România, după primul an de mandat.
Reporter: A trecut mai bine de un an de când aţi venit în România. Cum aţi descrie pe scurt acest an de mandat, ce aţi găsit când aţi ajuns şi ce s-a schimbat?
Hans Klemm: Vă mulţumesc pentru această oportunitate. Sunt bucuros să putem vorbi cu dumneavoastră şi cu cititorii dumneavoastră. A trecut puţin peste un de când am ajuns în România. A fost un an plin de schimbări substanţiale. La scurt timp după ce am ajuns, a avut loc o tragedie îngrozitoare, ne apropiem de comemorarea de un an a incendiului din Colectiv, de la finalul lunii octombrie 2015. Ea a provocat schimbarea Guvernului şi venirea unui nou partener al Statelor Unite, iar în ultimul an am lucrat foarte îndeaproape cu Executivul condus de premierul Dacian Cioloş pentru a încerca să întărim relaţiile dintre România şi SUA. Am avut mult succes în aceast direcţie. Recent, atât în public, cât şi în privat, am început să descriu relaţiile bilaterale şi strategice româno-americane ca fiind la cel mai bun nivel din istorie. Dacă ne uităm în ultimii 25 de ani, după Revoluţia din 1989, în niciun moment, pe nicio componentă, relaţiile noaste bilaterale nu a fost atât de puternice ca astăzi şi, dacă ne uităm şi mai mult în trecut, nu cred că a fost vreun moment în care România şi Statele Unite să se poată bucura de relaţiile la fel de calde şi puternice ca acum. Asta înseamnă că acum provocarea pentru guvernele noastre, în faţa unor alegeri în ambele ţări care vor duce la schimbarea puterii, este să lucrăm pentru a ne asigura că acest drum pozitiv pe care ne aflăm în relaţiile noastre să continue pentru 2016 şi în viitor.
Reporter: Care sunt punctele forte ale României ca partener al Statelor Unite?
Hans Klemm: În mod cert, angajamentul foarte puternic al României către securitatea transatlantică contribuie foarte mult pentru relaţiile bilaterale. Investiţiile pentru furnizarea de securitate în regiunea Mării Negre, rolul foarte credibil în NATO şi disponibilitatea de a lupta alături de SUA şi alţi parteneri ai Coaliţiei în câmpurile de luptă îndepărtătate oferă României un mare nivel de credibilitate, atât ca aliat al NATO, cât şi ca partener al SUA.
Reporter: Să discutăm şi despre slăbiciunile României, iar una dintre ele, despre care aţi vorbit şi dumneavoastră în ultimul an, este corupţia. Aţi făcut afirmaţii foarte clare pe acest subiect şi la alegerile locale, i-aţi îndemnat pe români să nu voteze candidaţi cu probleme în Justiţie, şi totuşi acest lucru s-a întâmplat. La alegerile locale am văzut primari aleşi de după gratii. Între timp, şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut din corupţie o temă de dezbatere. Care este mesajul dumneavoastră acum, cu mai puţin de două luni până la următoarea rundă de alegeri? Credeţi că se pot schimba lucrurile?
Hans Klemm: În primul rând, îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie. Mesajul meu pentru votanţii români este, în primul rând: votaţi! E foarte important ca românii să-şi exercite acest drept şi să meargă la urne pe 11 decembrie, aşa că vă rog mult să votaţi. În al doilea rând, i-aş încuraja, aşa cum am făcut şi înaintea alegerilor locale din iunie, să voteze pentru candidaţi integri şi pe cei care sunt în măsură de a forma un Guvern competent.
Reporter: De unde credeţi că apare această problemă, a politicienilor corupţi care sunt votaţi iar şi iar în funcţii, în pofida tuturor mesajelor venite de la liderii ţării? Credeţi că este o problemă şi la nivelul societăţii?
Hans Klemm: Nu este o problemă unică a României. E ceva ce ţine, probabil, de natura umană. Am asistat la acelaşi fenomen şi în Statele Unite, unde politicieni acuzaţi fie că sunt nişte reprezentanţi slabi ai poporului, incompetenţi, fie că sunt corupţi, să fie realeşi şi să revină în funcţii. Asta nu înseamnă că trebuie să fim nepăsători. Din fericire, atât România cât şi Statele Unite au societăţi bazate pe domnia legii, astfel încât autorităţile judecătoreşti, procurorii şi judecătorii, vor interveni, chiar dacă e vorba de cineva ales în funcţie. Nu e doar votantul cel care are o responsabilitate să se asigure că politicienii îşi fac datoria ca reprezentanţi oneşti şi eficienţi ai poporului, ci şi alţi actori din societate, cum ar fi instituţiile Justiţiei, procurorii, şi chiar societatea civilă.
Reporter: Aţi vorbit de noul Guvern. În urmă cu ceva timp, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat clar că nu va numi în funcţia de premier o persoană condamnată pentru corupţie. Ce părere aveţi despre mesajul lansat de şeful statului?
Hans Klemm: O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul.
Reporter: În privinţa Justiţiei, însăşi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns în centrul atenţiei prin acuzaţii aduse privind teza ei de doctorat şi prin acuzaţii că acest presupus plagiat ar fi fost muşamalizat? Sunt acuzaţii aduse într-o perioadă apropiată de alegeri. Consideraţi că ele ar putea avea un impact asupra eforturilor anticorupţie ale României şi ale activităţii DNA?
Hans Klemm: M-aţi întrebat mai devreme ce acţiuni a întreprins România pentru a întări relaţiile bilaterale. Am vorbit despre investiţiile în securitatea internaţională. O altă dimensiune în care România a contribuit la parteneriatul nostru puternic este întărirea instituţiilor democratice, inclusiv a celor juridice, şi lupta din ce în ce mai de succes împotriva corupţiei. România a devenit cu adevărat un model regional în termenii luptei anticorupţie. Este rezultatelor unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul a mai mulţi ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase făcute de a lupta împotriva corupţiei. Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României.
Reporter: Există riscul ca aceste eforturi anticorupţie să cadă în cealaltă extremă? Am văzut lideri politici care au criticat acest aşa-zis „spectacol al cătuşelor”, cu politicieni influenţi care au ajuns în arest în faţa camerelor de luat vederi. Procurorii au fost acuzaţi că demonstrează prea mult zel în îndeplinirea atribuţiilor. Vedeţi acest risc?
Hans Klemm: Acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu. Alte ţări din sud-estul Europei vin spre România pentru sfaturi şi consultări despre cum să îşi structureze propriile eforturi împotriva corupţiei şi este datorită palmaresului puternic şi credibil al României în propria luptă anaticorupţie. Cred că atenţia trebuie să meargă acum spre continuarea acestor eforturi, să aibă o instituţie puternică cu procurori care să identifice actele de corupţie de la nivel mediu şi înalt, dar acum trebuie accentuată şi prevenirea corupţiei. Acord mult credit Guvernului Cioloş în elaborarea noilor strategii anticorupţie, pentru că accentuează măsurile care pot preveni corupţia.
Reporter: Să ne uităm şi asupra alegerilor din Statele Unite. Ştiu că nu puteţi vorbi despre candidaţi anume, dar credeţi că există riscul ca, în funcţie de cine va câştiga scrutinul prezidenţial, atitudinea SUA faţă de aliaţii din Europa, şi în particular faţă de România, să se schimbe sau este una care a intrat pe un drum de pe care nu poate divaga?
Hans Klemm: Dacă ne uităm peste cei 70 şi ceva de ani de politică externă a SUA. Încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, din 1945, a existat o mare consecvenţă a politicilor, a direcţiei şi a abordărilor către politica externă în general, dar şi în importanţa alianţelor şi parteneriatelor bilaterale cheie. Acest lucru a fost adevărat indiferent dacă administraţia a fost Republicană sau Democrată şi ce preşedinte a fost la putere. Statele Unite, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial şi a structurilor de alianţă şi parteneriate care s-au dezvoltat în timpul Războiului Rece, au pus mult accent pe NATO, pe aliaţii din cadrul NATO, şi şi-a luat angajamente foarte puternice şi a investit mult în securitatea transatlantică. Nu mă aştept ca acest lucru să se schimbe, indiferent cine va câştiga pe 8 noiembrie. Şi, luând în considerare angajamentele puternice ale României şi proprile investiţii în securitatea internaţională, în special în cea transatlantică, anticipez ca parteneriatul strategic cu SUA să rămână foarte, foarte, puternic. (Gabriel Niculescu)