A fost aprobată o nouă lege care îi vizează pe fumători
Specialiştii afirmă că ţigările cu arome sunt chiar mai periculoase decât cele „clasice“. Asta pentru că creează dependenţă mult mai repede. În plus, mulţi fumători cred că ţigările mentolate se numesc „light“ deoarece conţin mai puţină nicotină. Însă denumirea se referă strict la efectul anestezic şi de răcorire produs de mentol, care te face să nu mai simţi tăria nicotinei şi să inhalezi fumul şi mai profund. Cercetătorii au stabilit că, din acest motiv, fumătorii de ţigarete light inhalează, în medie, de şase-şapte ori mai mult gudron decât fumătorii de ţigări clasice. Faptul că femeile preferă, în general, ţigaretă mentolată, explică de ce sunt şi principalele victime ale cancerului pulmonar, scrie ziarul Adevărul.
Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, din anul 2015, 27% dintre români (peste 5 milioane de persoane) fumează regulat (33% dintre bărbaţi şi 22% dintre femei), procent aflat puţin peste media europeană de 26%. 95% din fumători folosesc zilnic pachetele de ţigări preambalate (faţă de media UE de 76%), iar restul preferă ţigările rulate (comparativ cu media europeană de 24%). Şi mai îngrijorătoare este situaţia tinerilor care fumează. Potrivit statiscilor, peste jumătate din adolescenţii români de 16 ani consumă tutun. Datele, care îi îngrijorează pe specialişti, se desprind din cel mai recent studiu ESPAD, prezentat de Agenţia Naţională Antidrog în 2016.
Tot săptămâna aceasta, deputaţii din Comisia Juridică şi din cea de Sănătate au decis că fumatul rămâne în continuare interzis în spaţiile publice închise. Parlamentarii au respins toate amendamentele la Legea antifumat şi au trimis actul normativ la votul final în forma promovată de Guvern, cu mici modificări.