In 2002, Gigi Becali le-a oferit bani celor care au luptat in Transnistria. Dezvaluirea o face Ilie Carp, tatal unui fotbalist de la Steaua, jucator transferat de curand de campioana Romaniei.
Gigi Becali este recunoscut pentru actele sale de caritate. In decursul timpului, latifundiarul din Pipera a ajutat foarte multe persoane, familii care se aflau in dificultate, copii cu probleme de sanatate, oameni care si-au pierdut casele in urma inundatiilor sau alunecarilor de teren.
Totusi, unii l-au condamnat pe “Razboinicul Luminii” si au spus ca acesta isi face publicitate, mai ales ca multe dintre gesturile sale de filantrop au fost facute publice. Exista insa si multe episoade de acest gen pe care omul de afaceri nu le-a povestit, iar presa nu a aflat de ele. Asa s-a intamplat si cu o “sponsorizare” pe care patronul de la Steaua a facut-o chiar inainte de a prelua clubul din Ghencea.
Se intampla in 2002, atunci cand Becali s-a deplasat in Republica Moldova. Acesta a participat la ceremonia organizata pentru implinirea a 10 ani de la confruntarile din Transnistria. Impresionat de eroismul celor care au luptat impotriva Armatei a 14-a, milionarul i-a premiat pe acestia.
Combatantii au fost premiati de Becali
Povesteste Ilie Carp, tatal ultimului fotbalist transferat de cateva zile la Steaua, Catalin Carp. “Eu ma cunosc domnul Gigi. A fost aici la noi, atunci cand au trecut 10 ani de la conflictul din Transnistria. Eu ma mai ocup si cu patriotismul. Atunci l-am intalnit pe Gigi Becali. Era cu Catalin Smarandescu. A dat un mic ajutor combatantilor care au luptat impotriva armatei a 14- a. Gigi Becali a stat la ceremonie, chiar daca vremea era destul de potrivnica. I-a ajutat pe combatanti cu o suma de bani, insa nu stiu cat, cert e ca a fost impresionat. A venit comandantul principal si, pentru ca au luptat si au aparat romanismul, combatantii au fost premiati de domnul Becali”, a povestit Ilie Carp pentru CANCAN.ro.
Conflictul din Transnistria s-a desfasurat in perioada 2 martie- 21 iulie 1992. A fost vorba despre un conflict politic care a degenerat intr-unul armat, pornit in 1990, atunci cand autoproclamata Republica Moidoveana Nistreana si-a proclamat independenta.
Rusii au participat activ si au dispersat in zona asa numita “Armata a 14-a de Garda Sovietica”, iar la 2 martie 1992, Mircea Snegur, presedintele moldovean de la acea vreme, a autorizat interventia militara impotriva fortelor rebele, cele care erau ajutate de tupele sovietice.
CITESTE SI:
“Razboiul betivilor”
Razboiul a mai fost numit si “Razboiul Betivilor” , asta deoarece ofiterii din ambele tabere, care ziua luptau aprig, noaptea faceau armistitiu si beau vodca cot la cot. Acestia aveau si un motiv pentru un astfel de comportament; “Bem in cinstea celor care au murit in razboi”. Un razboi in care s-au inregistrat mii de pierderi omenesti, printre care s-au aflat si sute de civili.
I.M