Actrita Anca Sigartau, acuzata ca a castigat pe pile postul de director al Teatrului Bacovia din Bacau!

De: Cancan
Publicat: 10/04/2015 | 00:16

Anca Sigartau, o prezenta foarte cunoscuta in showbiz, a candidat initial pentru un post de conducere la Teatrul Excelsior, dar a esuat lamentabil. Proiectul ei a luat nota 5.2, fiind practic ultima de pe lista. Fara niciun fel de experienta in managementul unei institutii culturale, Anca a fost declarata castigatoare in concursul pentru postul de director al Teatrului Bacovia. A concurat impotriva actritei Eliza Noemi Judeu si a lui Radu Bogdan Ghelu, fiul marelui dramaturg Ion Ghelu Destelnica.

Anca Sigartau a fost declarata castigatoarea concursului

Radu Ghelu, care este actor, regizor si care are in spate multi ani de experienta in managementul institutiilor de cultura paritculare (A infiintat teatrul itinerant ‘Trupa in caruta’ si a condus Scoala de Arte Bacau), a contestat aceasta decizie, iar concursul are sanse mari sa fie anulat. Ar fi al doilea concurs anulat la Teatrul Bacovia, dupa ce primul a fost declarat nul din cauza „unor motive temeinic justificate”, fara sa ofere niciun fel de alte informatii, in timp ce comisia s-a retras cu scandal.

Ies insa la iveala o serie de legaturi dubioase, care ridica multe semne de intrebare. Printr-o coincidenta imposibil de explicat, Anca Sigartau a colaborat cu o parte din membrii comisiei care au declarat-o castigatoare. Presa din Bacau a explicat aceasta increngatura. Anca are o relatie de colaborare de 7 ani cu Teatrul Metropolis si de 20 de ani cu directorul acestei institutii, George Ivascu. Mai mult decat atat, Anca Sigartau joaca si pentru Teatrul Evreiesc, unde director este chiar Maia Morgenstern, care a facut si ea parte din aceasta comisie de examinare. Cei doi membrii organizatori ai concursului din partea autoritatii locale, au fost in ambele comisii de examinare, fapt cu totul contestabil.

Actrita colaboreaza cu membrii comisiei, iar asta este impotriva regulamentului

Cheltuielile pentru organizarea acestor doua concursuri nu sunt deloc de neglijat, iar totul se face din banii publici. Costurile sunt suportate exclusiv de catre Primaria Municipiului Bacau. Oficialii primariei nu au vrut sa faca publice grilele de punctaj dupa care s-au acordat notele. Astfel, la prima proba, Anca Sigartau a avut ca diferenta doar ‘Particula lui Dumnezeu’, mai exact 0.02 puncte, fata de Radu Bogdan Ghelu.

De foarte mult timp, un viceprimar cheltuieste banii bacauanilor pe concursuri care se anuleaza sau contin vicii de procedura uriase. Sunt membri ai comisiei care nu aveau ce cauta in acest examen, atat de la autoritatea locala, cat si de la Bucuresti. Si in primul, dar si in al doilea concurs se incalca legea flagrant. Nu le gasesc o vina lor, ci aceste aspecte imorale cred ca trebuiau solutionate de la bun inceput de catre cel care a organizat ambele concursuri, viceprimarul Radu Ababei, presedinte al comisiei. Teatrul bacauan are nevoie de un drum transparent si legal. Daca va uitati pe strada principala a Bacaului, o veti percepe ca pe un zambet larg, luminos, dar cu un dinte lipsa in gura.

Radu Ghelu a fost felicitat de catre Maia Morgenstern pentru proiectul pe care l-a prezentat

Acesta este Teatrul pe care il recunosti de departe ca fiind cel mai nefericit monument teatral. Cred ca nu se mai poate asa. Noi, bacauanii, avem o mostenire culturala de dus mai departe prin copiii nostri, pentru generatiile viitoare. In acest sens, imi pregatesc un al treilea proiect, ce va fi de referinta pentru managementul viitor al unei institutii de spectacole performante. Teatrul nu trebuie sa moara, cu mine sau fara mine, intrucat cel mai frumos “viciu” este Arta”, a declarat Radu Ghelu pentru CANCAN.RO.

Dublul banilor pentru o intreaga stagiune sunt cheltuiti in doar 5 zile

In ultimii ani, la Teatrul Bacovia se intampla un fenomen straniu. Banii dispar cu o viteza ametitoare, rezultatele aproape ca nu se vad, iar nimeni nu ofera nicio explicatie. Gala Star, un eveniment anual, care se intinde pe parcursul a 5 zile, ‘inghite’ de doua ori bugetul unei intregi stagiuni: 175.000 RON. Nu vi se pare mult? 175.000 de RON inseamna 1.75 MILIARDE lei vechi.

Acestea au fost cheltuielile pentru organizarea Galei Star

Suma organizarii acestei gale a crescut de la an la an, iar numele unuia dintre recitalurile alese pentru editia 2015, „Arta pârţului”, explica cel mai bine situatia in care se zbate aceasta institutie.

UPDATE

Anca Sigartau a oferit un raspuns pe contul ei de Facebook.

Este trecut de 3 dimineata si astazi, cu o zi inainte de Sfintele Pasti am inima mahnita. Ceea ce trebuia sa fie un nou inceput pentru mine si pentru Teatrul din Bacau deopotriva se transforma din ce in ce mai mult intr-o executie publica. Si ceea ce ma doare mai tare este ca se arunca in mine cu noroiul minciunilor carora nu le pot raspunde in nici un fel.
Mi-am propus sa ma detasez, sa nu reactionez dar va spun ca ma doare. Ma doare ca astazi am devenit tinta unei campanii de presa orchestrate de catre unul dintre contracandidatii la concurs care, dupa ce in ziua examenului m-a amenintat ca “va fi urat” acum isi duce la indeplinire amenintarea.
Nu vreau sa dau nume pentru ca nu vreau sa fac nimanui publicitate gratuita pe spatele meu. Am muncit mult, am muncit cu daruire totala si cu dragoste imensa fata de teatru si public pentru a nu ma lasa calcata in picioare si batjocorita de niste oameni lipsiti total de caracter.
Cine sunteti voi cei care astazi ma acuzati pe mine? Ce ati facut voi in teatru si in ce calitate mintiti cu atata nerusinare? Ce va recomanda si de ce emiteti judecati de valoare in conditiile in care nu ati construit nimic?
Pe cine am incurcat in momentul in care m-am inscris la acest concurs? Ce aranjamente am stricat? Carei persoane i-am luat postul aranjat?

Dupa aproape 30 de ani de cariera in teatru si film, de care sunt foarte mandra, nu cred ca merit un astfel de tratament. Joc in 4 teatre din Bucuresti, sunt de peste 24 de ani fara intrerupere actrita a Teatrului Bulandra (SUNT nu am fost asa cum se chinuie sa sugereze josnicele caractere care au generat aceasta campanie calomnioasa), am jucat pe toate scenele importante ale tarii si in strainatate.
Astazi, mai mult ca oricand joc in mai multe spectacole, sunt un om implicat in teatru si film, am proiecte noi la care lucrez. Multi s-au intrebat cum de dau Bucurestiul pe Bacau, cum de fac acest pas si de ce, in conditiile in care in acest moment prezentul este generos si viitorul in Bucuresti se anunta extraordinar.
Am ales insa Bacaul cu curaj, asa cum am facut-o toata viata mea, cu increderea ca pot face ceva bun, cu toata stiinta si priceperea acumulata prin studiu si practica.
Celor care ma acuza ca nu stiu ce vorbesc le recomand sa studieze teza mea de doctorat. Lucrarea realizata sub indrumarea doamnei Adriana Popovici are drept domeniu de cercetare tocmai modelele de organizare teatrala, trupa de teatru – studiu de caz Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra.
Nu am de dovedit nimanui nimic, nu sunt un actor ratat, nu sunt un alt absolvent de UNATC. Ba din contra, numele meu inseamna ceva in teatrul si filmul romanesc si sunt mandra de asta.
Sunt mandra ca am putut lucra atat de mult cu domnul Ciulei, sunt mandra ca am putut juca in spectacolele lui Ducu Darie, Catalina Buzoianu, Yuri Kordonski, Karin Beier, Alexandru Tocilescu, Mihai Manutiu (si sunt doar cateva nume care acum imi vin in minte) sunt mandra de toti minunatii mei colegi cu care am avut placerea sa joc si de la care am avut ce invata si pe care cred eu ca i-am invatat ceva.
Am fost acuzata in aceasta mizerabila campanie de presa ca ii cunosc pe membrii comisiei. Fara doar si poate ca ii cunosc, sunt actori si oameni de teatru remarcabili, sunt mandra si fericita ca am putut juca alaturi de ei in multe proiecte.

Dar va intreb pe voi, detractorii mei, cine ar fi trebuit sa fie in comisie din lumea teatrala romaneasca pe care eu sa nu cunosc? Va place sau nu eu sunt o actrita care a jucat, care si-a facut mereu treaba cu seriozitate si pasiune si nu ma voi dezice in veci de acest lucru. Regretatul meu profesor Dem Radulescu, caruia ii datorez formarea mea ca actor, imi spunea ca “cinstea si talentul nu ti le poate lua nimeni”. Acesta este crezul dupa care m-am ghidat in viata profesionala si de care nu vreau sa ma indepartez.
De asemenea a fost adesea invocat concursul anterior la care am participat, cel de la Teatrul Excelsior. Am invatat din greselile mele, am studiat in continuare, am urmat un curs de managementul proiectelor din perspectiva financiara la Institutul Bancar Roman ceea ce mi-a permis ca in proiectul de management depus la Bacau sa am o perspectiva corecta si obiectiva asupra obiectivelor bugetare ale institutiei si o abordare realizabila a tintelor propuse. Capitol la care in momentul concursului de la Excelsior eram deficitara.
O spun azi cat pot de raspicat si fara echivoc. Vreau sa construiesc la Bacau un teatru performant, vreau sa arat ce pot si va asigur ca am multe de aratat.
Ma adresez nimanui altcuiva decat publicului bacauan. Pentru voi am decis sa particip la acest concurs, pentru voi nu ma voi lasa calcata in picioare si pentru voi am decis sa merg pana la capat.
Va iubesc asa cum stiu ca ma iubiti si voi.
Tuturor, si celor buni si celor rai va doresc un Paste fericit!„, a spus actrita.

Daniel Ciuta