Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!

Publicat: 08/09/2024 | 12:47

Deși trebuia să aducă vești bune, recalcularea pensiilor a adus mai mult haos. Însă, exceptându-i pe cei nemulțumiți care au format cozi la casele teritoriale de pensii, există și mulți pensionari care au motive mari de bucurie. După recalcularea pensiilor există și persoane care s-au trezit cu un venit dublu. Cine sunt cei care primesc de două ori mai mulți bani?

După recalcularea pensiilor, oficialii au anunțat o creștere medie de pensie de 40%. Însă, există și o categorie de români norocoasă care vor primi pensii cu 100% mai mari. Creșterea depinde foarte mult de numărul de ani pe care cei vizați i-au muncit după cei 25 de ani necesari ieșirii la pensie.

(CITEȘTE ȘI: CINE POATE IEȘI LA PENSIE, ÎN 2024? DIN SEPTEMBRIE S-AU SCHIMBAT DIN NOU REGULILE)

Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile

Sunt mulți români care primesc mai mulți bani la pensie după recalculare. Concret, pensionarii cu peste 25 de ani de muncă primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creştere suplimentară.

Astfel, cei care au lucrat pe salariul minim pe economie au motive mari de bucurie, căci pensiile se dublează. Ei primesc din acest an puncte de stabilitate suplimentare. Stabilitatea în activitate, adică o perioadă de cotizare fără prea multe întreruperi, este recompensată cu puncte suplimentare, care înseamnă, de fapt, valori mai mari ale pensiilor, iar pentru unii banii primiți de la stat chiar se dublează.

Concret, la calculul numărului total de puncte de pensie se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, astfel:

  • 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Reamintim că valoarea unui punct bonus este de 81 de lei. Așadar, număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive. Ulterior, în baza acestui număr total de puncte se stabilește valoarea pensiei, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.

Pensii dublate

Tipuri de puncte pentru pensie:

  • Punctele de necontributivitate – reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate – sunt anii în care s-a contribuit la sistemul de pensii. De exemplu, cei care au contribuit 35 de ani, primesc 35 de puncte.
  • Punctele de stabilitate – sunt punctele pe care românii le primesc în plus pentru că au rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani. De acestea se ține cont la stabilirea numărului total de puncte realizat de un asigurat.

(VEZI ȘI: ELENA MERIȘOREANU, REVOLTATĂ DUPĂ RECALCULAREA PENSIILOR! CÂT ÎNCASEAZĂ ACUM LUNAR DE LA STAT: „NU S-AR PUTEA DESCURCA”)