Acești pensionari din România primesc 2.270 lei în plus la pensie, începând cu 1 ianuarie 2025

Publicat: 23/10/2024 | 08:27

Vești bune pentru acești pensionari! Începând cu 1 ianuarie 2025, o nouă categorie de pensii speciale va intra în vigoare în România. Iată ce persoane vor fi vizate!

Deși legea a fost adoptată acum patru ani, aplicarea ei a fost amânată în mod repetat. Cu toate acestea, dacă guvernul nu va lua măsuri pentru a o suspenda din nou, noua pensie specială va deveni efectivă la începutul anului viitor. Momentul ales coincide cu anul electoral, ceea ce ridică întrebări privind oportunitatea și sustenabilitatea acestei măsuri.

Pensie mai mare pentru aceste persoane

Noua categorie de pensii speciale ce va intra în vigoare în România vizează primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene. Aceștia vor beneficia de o pensie suplimentară de aproximativ 2.000 de lei, în plus față de veniturile actuale, chiar dacă au ocupat funcțiile respective doar pentru un mandat complet, adică patru ani.

„Cuantumul pensiilor aleșilor locali îndreptățiți la acestea se va stabili anual (ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză – de exemplu, primar) și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat”, se arată în lege, potrivit Newsweek.ro

Conform legislației adoptate încă din 2020, dar amânate până acum, cuantumul pensiei se calculează la 0,40% din totalul sumelor câștigate în perioada exercitării mandatului. Pentru un primar care a avut o indemnizație medie de 12.000 de lei pe lună, suma totală câștigată în 48 de luni ar fi de 576.000 de lei. Astfel, aplicând procentul prevăzut de lege, acești aleși ar urma să primească o pensie brută de aproximativ 2.300 de lei pe lună, echivalentul a aproximativ 2.270 de lei net.

În România, sunt 2.685 de comune și 263 de orașe, iar numărul total de primari și viceprimari care ar putea beneficia de această pensie specială, alături de șefii de consilii județene, este de ordinul miilor. Condiția principală pentru a obține această pensie este îndeplinirea vârstei standard de pensionare, așa cum este prevăzută de sistemul public de pensii sau de alte legi speciale, și exercitarea unui mandat complet de ales local.

În contextul în care pensia medie în România este de aproximativ 2.700 de lei, iar aproape un milion de pensionari primesc doar pensia minimă de 1.281 de lei, această nouă pensie specială adâncește discrepanțele din sistemul de pensii. Totodată, recalcularea pensiilor a adus creșteri de aproximativ 650 de lei pentru 3.900.000 de pensionari, însă restul beneficiarilor nu au primit nimic în urma acestor ajustări.

Citește și: ROMÂNII CARE AR PUTEA SĂ IASĂ CU 2 ANI MAI DEVREME LA PENSIE. CONDIȚIA IMPUSĂ DE NOUL PROIECT DE LEGE