Acestea sunt vinurile care iti fac praf ficatul! Ce au descoperit autoritatile in controalele din magazine!
O serie de controale au relevat, timp de mai multi ani, prezenta vinurilor falsificate in supermarketuri si magazine!
Aproape toate vinurile sub 15 lei sticla de 750 ml sunt periculoase pentru sanatate, a reieşit in urma unui control realizat de ANPC. Peste 30 de sortimente de vin au fost descoperite ca avand cantitati de alcool, zahar, conservanti si arome mult peste limita admisa. De fapt, vinurile ieftine romanesti sunt realizate din apa exogena si alcool din trestie de zahar sau porumb si zahar, scrie obiectiv.info
Datele de piata sunt confirmate de un reputat somelier. „Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute” spunea, pentru hotnews.ro, Marian Timofti, somelier cu 22 de ani de experienta.
Pentru ca unele sortimente sunt deosebit de periculoase pentru sanatatea populatiei, au fost date publicitatii si numele companiilor si produsele acestora care trebuiesc evitate.
Lista cu vinuri periculoase:
Babanu – produs de Murfatlar, cel mai vandut produs dintre cele periculoase. Este realizat dintr-un amestec de coloranti, apa (60 la suta) si zahar (40 la suta).
Buchet – produs Casa de Vinuri Zoresti Buzau este un asa-zis vin de masa demisec alb sau rosu, ce contine proportii de peste 30 la suta zahar, restul apa si alte arome.
Stramosesc si 9 poloboace – vinuri ieftine produse de Vinexport Focsani contin zahar in proportie de peste 30 la suta, plus apa si alte arome.
Perla Dunarii – produs de Vitcom Galati este periculos tot din cauza amestecului zahar-apa.
Alb Nobil – produs de Rom Cas Dambovita are o concentratie de peste 30 la suta zahar, iar restul apa.
Craita Transilvaniei – produs de Jidvei.
Muscatel – vin de masa demidulce, produs de Vincon Vrancea
Tamaioasa Romanesca – Proles Pontica, vin alb dulce produs de Vincon Vrancea
Pinot Noir – Proles Pontica, vin rosu demidulce produs de Vincon Vrancea
Busuioc de Pietroasa si Tamaios de Pietroasa, vinuri contrafacute de Bachus Buzau.
Ovidiu Gheorghe, seful Patronatului National al Vinului, sustine ca in aceasta perioada a crescut invazia vinurilor ieftine si periculoase pe piata romaneasca. Asa-zisul vin care costa in vrac sub sase lei pe litru contine chimicale care dauneaza grav sanatatii. Asistam la o adevarata invazie de asemenea produse, care nu toate sunt produse in Romania. Exista pe piata si vinuri din Spania sau Italia care au un pret mic si o calitate indoielnica.
(G.N.)