O serie de lucruri se vor schimba in Romania, multe dintre ele in bine. Se ieftinesc produse, fiscul va avea mai multa putere, dar se inaspresc conditiile pentru firme...toate acestea se vor intampla incepand din prima zi a noului an!
In 2015, Legislativul sau Guvernul, prin ordonante de urgenta, au adoptat o serie de legi prevazute sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016. Unele sunt favorabile populatiei, altele nu. Lumea este ingrozita mai ales de marirea impozitelor locale, dar si de probabilitatea ca romanii care isi gazduiesc mici afaceri in apartamentul de bloc sa plateasca mai mult la impozit.
Se reduce TVA, scad preturile
Poate cea mai asteptata masura luata de Guvern este reducerea TVA de la 24 la 20%, care se va vedea intr-o larga categorie de produse. Deja marile mgazine au furat startul si si-au construit promotiile de sfarsit de an pe tema taierii TVA. Masura se aplica la orice, de la imbracaminte la alcool, masini, carburanti, mai putin la alimente, care sunt taxate inca din cursul acestui an cu 9%.
Tocmai pentru ca este o promotie iar masura se aplica de la 1 ianuarie 2016, pentru cumparaturile care nu sunt urgente, specialistii in economie recomanda sa mai asteptam cateva zile pentru ca atunci am putea vedea preturi si mai mici.
Scaderea TVA la produsele nealimentare va lasa mai multi bani in buzunarele cumparatorilor, dar va aduce un gol de 8 miliarde de lei estimat in buget. Anul vine insa cu vesti bune pentru cei care primesc dividende – impozitul se reduce de la 16 la 5%. si patronii micilor afaceri vor fi taxati altfel – cei care au mai multi angajati vor plati impozit pe venit 1%, iar cei fara salariati de trei ori mai mult.
Se scumpesc iarasi RCA-ul si tigarile
La capitolul vesti proaste, putem enumera scumpirea politelor RCA. De fapt, nimeni nu-si aminteste o singura data cand acestea s-au ieftinit. Astfel, soferii vor scoate din buzunar, de la 1 ianuarie 2016, mai multi bani pentru politele de asigurarerespectiv…15 la suta.
Scumpirea politelor RCA este cauzata de falimentul societatii Astra, dar şi de noile reglementari europene din domeniu. Aceasta creştere de tarif va fi facuta gradual, in mai multe etape. Tinerii vor baga adanc mana in buzunar, mai ales daca sunt proprietarii unor autoturisme cu motoare puternice. Astfel, un conducator auto cu varsta pana in 30 de ani cu o masina cu motor de 2000 de centrimetri cubi are o polita in valoare de 3.200 de lei, incheiata pe 12 luni. De la 1 ianuarie, acelasi sofer va plati in jur de 3.700 de lei.
Si tigarile se vor scumpi de la 1 ianuarie 2016, cu 70 de bani pe pachet. Aprobarea de catre Camera Deputatilor a Noului Cod Fiscal implica o crestere a taxelor numai asupra tigaretelor, desi nivelul de accizare a atins inca din aprilie nivelul prevazut pentru 2018. Nivelul accizei totale creste din ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei in prezent. Aceasta inseamna o crestere neprevazuta de 35 de lei pe mia de tigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit carora acciza la tigarete urma sa creasca la 1 aprilie 2016, cu rata inflatiei. Cresterea accizelor cu 35 de lei pe mia de tigarete inseamna 0,035 lei per tigareta, adica 0,7 lei (70 de bani) per pachetul de 20 de tigarete.
Bancile, obligate sa spuna tot despre clienti
O alta prevedere ingrijoratoare este continuta de Noul Cod Fiscal si ii afecteaza, practic, pe toti romanii. Bancile vor fi obligate sa raporteze Fiscului, zilnic, lista celor care isi deschid sau inchid un cont bancar, de orice fel, inchiriaza sau renunta la o cutie de valori.
„Institutiile de credit sunt obligate sa comunice organului fiscal central, in fiecare zi lucratoare, urmatoarele informatii aferente zilei bancare anterioare: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea.
Bancile trebuie sa comunice si lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere”, se arata in lege.
Analiza de risc pentru firme
O alta prevedere legala este ca de la 1 ianuarie 2016, toate firmele din România vor trebui sa aiba o analiza a riscurilor de securitate. in lipsa acestei analize, care poate fi realizata numai de auditori acreditaţi, ele vor primi amenzi de pâna la 10.000 de lei.
Obligativitatea analizei de risc la securitate fizica a aparut o data cu intrarea in vigoare a prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
In octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate pâna la 1 ianuarie 2016 pentru firmele infiinţate pâna la data de 16 iunie 2012. in schimb, cele infiinţate incepând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limita de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015.
Cresc impozitele
O alta veste proasta este ca impozitele cresc chiar si de zece ori pentru cei care gazduiesc firme in apartament, arata Codul Fiscal, prin care se stabileste un nou sistem de impozitare a cladirilor. Astfel, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia proprietatii – rezidentiala sau nerezidentiala -si nu in functie de statutul proprietarului care detine imobilul (persoana fizica sau juridica), asa cum se intampla in prezent.
Concret, de la anul, persoanele fizice care platesc in prezent aceleasi impozite, indiferent de scopul in care este utilizat imobilul, vor datora mai multi bani pentru impozitul pe proprietati. Este vorba de persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, folosite in scop economic, precum sedii de firme, spatii comerciale sau cladiri de birouri, care vor plati dublu sau chiar de zece ori mai mult pentru impozit decat platesc in momentul de fata.
Se recalculeaza pensiile
„Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011 si care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza: a. cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii deosebite”, arata Casa Nationala de Pensii intr-un comunicat.
(Gabriel Niculescu)