Pinguinii chinstrap sunt considerați cele mai somnoroase vietăți din lume. Reputația și-au câștigat-o după ce un studiu a arătat că aceștia adorm de 10.000 de ori pe zi. Deși mulți ar putea să fie invidioși pe micuții pinguini, somnul acestora nu este unul prea plăcut și asta pentru că durează doar 4 secunde. Tocmai pentru că reprizele de somn sunt foarte scurte, aceste păsări adorm de nenumărate ori pe zi.
Oamenii de știință care au studiat pinguinii de pe Insula King George din Antarctica au descoperit că aceștia ațipesc de peste 10.000 de ori pe zi. Pentru mulți viața micuțelor vietăți pare perfectă, însă cei invidioși trebuie să știe că pinguinii optează pentru acest somn fragmentat pentru a-și putea supraveghea în permanență cuiburile.
(CITEȘTE ȘI: SUNTEM CAMPIONI EUROPENI LA GĂINI! UN ROMÂN DIN LUGOJ A FĂCUT FURORI CU PASĂREA SA „DE LUX”)
Așa cum spuneam, pinguinii chinstrap adorm de 10.000 de ori pe zi, asta din nevoia de a-și supraveghea cuibul. Somnul fragmentat le permite acestora să își protejeze ouăle și puii de prădători. În total, păsările reușesc să ațipească 11 ore pe zi, însă fără să pice vreodată într-un somn neîntrerupt.
„Oamenii nu pot susține această stare, dar pinguinii o pot face.„Somnul este mult mai complex în diversitatea sa decât ceea ce citim în majoritatea manualelor”, a declarat cercetătorul principal, Paul-Antoine Libourel de la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon.
În cazul pinguinilor chinstrap, cercetătorii au raportat un somn fragmentat pentru perioade scurte de timp, pe care l-au numit „somnolență”. Potrivit cercetărilor făcute, experții au constatat că acest somn fragmentat a fost susținut pe parcursul întregii zile, ceea ce arată că pinguinii nu intră niciodată într-un somn mai profund.
„Somnul la pinguinii chinstrap a fost foarte fragmentat în toate condițiile și pozițiile de pe uscat. Microsomnul poate îndeplini cel puțin unele dintre funcțiile reparatoare ale somnului. Somnul se află în centrul comportamentului animalelor și este, de asemenea, supus unei presiuni selective. Cele mai multe cercetări privind somnul sunt efectuate pe șobolani, șoareci și oameni, dar lucrul pe alte specii ne arată în ce moment somnul este afectat de schimbările de mediu” , au scris cercetătorii în lucrarea publicată în revista Science.
Oamenii de știință au studiat pinguinii chinstrap în sălbăticie, folosind monitorizarea electroencefalogramei (EEG) și înregistrări video continue. Microsomnul a fost evidențiat prin activitatea cerebrală legată de somn și închiderea ochilor. Aceștia au observat o ușoară creștere a adâncimii somnului în jurul prânzului, când riscul de atac al prădătorilor ar putea fi cel mai scăzut.
În cazul pinguinilor chinstrap, unul dintre părinți stă în cuib timp de mai multe zile la rând, în timp ce partenerul este plecat să se hrănească. Astfel, un somn profund și prelungit ar putea expune ouăle sau puii, fapt pentru care păsările optează pentru un somn fragmentat, adormind și de 10.000 de ori pe zi.
(VEZI ȘI: CE „SPUN” GĂINILE, DE FAPT, CÂND COTCODĂCESC. INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ A REALIZAT TRADUCEREA)