“Prețurile la energie nu au crescut niciodată atât de repede”. Potrivit analiștilor, criza globală este doar la început
Analiștii anticipează noi creșteri ale prețurilor la gaze naturale, ale cărbunelui și petrolului, care ar putea ajunge la 100 de dolari barilul. Prețurile la energie nu au crescut niciodată atât de repede, fapt care provoacă îngrijorări înainte de iarna care se apropie. Guvernele caută să limiteze impactul asupra consumatorilor, dar recunoscut că sunt șanse să nu poată stopa creșterea facturilor.
În China, întreruperile de energie au dus la o criză fără precedent, în timp ce în India centralele electrice caută cu disperare cărbune. Totodată, avocații consumatorilor din Europa solicită interzicerea deconectărilor de la electricitate și gaze, în cazul în care clienții nu își pot plăti la timp facturile.
“Acest șoc al prețurilor este o criză neașteptată într-un moment critic”, a declarat comisarul pe Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, precizând că “prioritatea imediată ar trebui să fie atenuarea impactului social și protejarea consumatorilor vulnerabili”.
(VEZI AICI: S-A DECIS! ACORD ISTORIC ÎNTRE ROMÂNIA ŞI UNGARIA, ÎN PRIVINŢA GAZELOR NATURALE)
Criza energetică globală este doar la început
În Europa, gazele naturale au un cost de 230 de dolari pe baril, în termeni de petrol, în creștere cu peste 130% de la începutul lunii septembrie.
În Asia de Est, costul gazelor naturale a ajuns la 204 dolari pe baril în termeni de petrol, crescând cu 85% de la începutul lunii septembrie. Prețurile rămân mai mici în SUA.
Totodată, India a anunțat, recent, că jumătate din centrale sale electrice pe bază de cărbune mai au stocuri doar pentru două zile sau chiar mai puțin, anunță Digi24.
“Creșterea actuală a prețurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Prețurile la energie nu au crescut niciodată atât de repede. Și încă temperaturile sunt ridicate”, au transmis analiștii de la Societe Generale.
Rusia ar putea rezolva multe probleme
Totuși, Rusia ar putea fi parte a soluției. Președintele Vladimir Putin a anunțat că țara își poate crește producția, precizând că gigantul Gazprom nu a “refuzat niciodată să mărească aprovizionarea consumatorilor săi, dacă depun oferte adecvate”.
Analiștii sunt de părere că o iarnă cu temperaturi medii ar reduce impactul crizei energetice globale abia în al doilea trimestru al anului 2022.
Între timp, guvernele transmit un mesaj ferm, anume că trecerea la energia verde este o soluție, care va duce la diversificarea surselor de energie.
“Este foarte clar că, pe termen lung, este important să investim în surse regenerabile. Asta ne va oferi prețuri stabile și mai multă independență, deoarece 90% din gaz este importat în Uniunea Europeană”, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.