Acest medicament este folosit în mod frecvent de foarte mulți români, însă a apărut un risc major. Administrarea diclofenacului crește riscul bolilor de inimă, arată un studiu care a fost publicat în British Medical Journal. Medicamentul poate provoca insuficiență cardiacă, infarct și bătăi neregulate ale inimii.
Studiul a fost efectuat de cercetători britanici și este unul dintre cele mai consistente studii dedicate unui anumit tip de medicament. Eșantionul pe care a fost făcut studiul este impresionat – șase milioane de oameni. Concret, persoanele care iau diclofenac cel puțin o lună de zile prezintă un risc mărit cu 50% de a dezvolta în viitor o boală cardiovasculară față de cei care nu apelează la acest medicament.
Diclofenacul este un medicament extrem de utilizat, fiind prescris în cazul unor afecțiuni precum poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilopoietică, artroze, afecțiuni reumatice extraarticulare, criza de gută; stări inflamatorii dureroase postoperator, posttraumatice, după extracții dentare, inflamații dureroase în sfera pelvină.
Până acum, în ceea ce privește eventualele reacții adverse ale organismului uman la diclofenac, nu se discuta și despre riscuri cardiace.
Erau menționate, printre altele, greața, diarea, sângerări digestive minore, cefalee, amețeli.
Supozitoarele provoacă uneori iritație locală – prurit sau senzație de arsură
Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat, încă din 2012, o analiză a produselor farmaceutice care conţin diclofenac, pentru a stabili în ce măsură aceste medicamente determină apariţia bolilor cardiovasculare.
Ultimele date apărute oferă dovezi suplimentare despre riscurile la care se expun cei care iau medicamente pe baza de diclofenac, printre acestea numărându-se pericolul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral