Acest aliment costă doar 1 leu și toți românii ar trebui să îl consume zilnic. Este bun pentru slăbit și pentru imunitate!
Știai că există în dieta majorității românilor un aliment care costă în jur de un leu per bucată și este extrem de hrănitor?
Este vorba despre ou, care este recomandat de medici, de la cardiolog și până la nutriționist, iar avantajele acestuia sunt multiple, atât pentru sănătate, cât și pentru buzunar, arată CSID.
Ouăle pot fi gătite în foarte multe feluri: poșate, fierte, ochiuri, omletă, umplute etc. Secretul este să nu folosim ulei în exces, iar ouăle să fie însoțite de legume, orice legumă care ne place. Astfel, sistemul imunitar este întărit și ne menține sănătoși în fața infecțiilor virale de sezon.
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari organismului. Un singur ou fiert mare conține :
- Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Folat: 5% din DZR
- Vitamina B5: 7% din DZR
- Vitamina B12: 9% din DZR
- Vitamina B2: 15% din DZR
- Fosfor: 9% din DZR
- Seleniu: 22% din DZR
Ouăle conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
Ouăle conțin, de asemenea, diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate. Au un conținut ridicat de colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge. Un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din doza zilnică recomandată de 300 mg. Dar colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul.
Colina este o substanță incredibil de benefică, fiind adesea grupată cu vitaminele B. Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.
Colesterolul LDL este cunoscut în general sub denumirea de colesterol „rău”. Consumul de ouă pare să schimbe tiparul particulelor de LDL de la LDL mici, dense (rău) la LDL mari, lucru asociat cu un risc redus de boli de inimă.
Alte alimente benefice pentru sistemul imunitar
Pe lângă ouă, există și alte alimente care sunt benefice pentru sistemul imunitar, dar, în același timp, sunt și sățioasee. Printre alimentele recomandate de nutriționiști se numără:
- Supa de pui ajută la fortificarea sistemului imunitar, dar și la combaterea răcelilor. Supa de pui ajută, potrivit unor studii, la încetinirea mișcării neutrofilelor, celulele din sânge care ne apără de infecții, dar care sunt și parțial responsabile de procesele inflamatorii.
- Mierea este cunoscută încă din Antichitate pentru beneficiile sale. Potrivit unor studii, aceasta este foarte eficientă în prevenirea infecțiilor, atât bacteriene, cât și virale. Mierea trebuie consumată, totuși, cu măsură, cel mult două lingurițe pe zi, ca urmare a conținutului ridicat de zahăr.
- Iaurtul este o sursă excelentă de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Conține o mulțime de probiotice, care ajută la susținerea sistemului imunitar.
- Ceaiul verde, la fel ca cel negru, conține flavonoide, care sunt excelenți antioxidanți. Ceaiul verde mai conține și epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. Acesta susține buna funcționare a sistemului imunitar.
- Lămâile și portocalele sunt esențiale la schimbarea de sezon. Acestea sunt o sursă naturală de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind foarte recomandată în infecțiile tractului respirator.
NU RATA: TOP 10 CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE! ELE TE AJUTĂ ÎN PROCESUL DE DETOXIFIERE
Sursa foto: Pexels.com