O femeie din SUA a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară. Sadie Dingfelder și-a deschis sufletul și a povestit chinul prin care trece de ani buni. Iată ce înseamnă afecțiunea SDAM.
Există „amintirile de bază” care sunt descrise ca fiind un set specific de amintiri care au mai multă valoare emoțională decât altele. În timp ce afecțiuni precum demența apar adesea odată cu înaintarea în vârstă, iar amnezia ar putea fi rezultatul unei traume cerebrale, memoria autobiografică gravă deficitară (SDAM) este o afecțiune cu care un pacient trebuie să trăiască pentru tot restul vieții sale.
Să nu ai amintiri cu familia, prietenii, soțul/soția sau copiii care să-ți încălzească inima este crunt. Până în 2015, această boală rară nu a fost identificată corect. Astfel, pe întreg mapamondul, există mulți oameni trăiesc care trăiesc cu acestă afecțiune, dar nu știu că o au. Sadie Dingfelder este una dintre persoanele care se conffruntă cu această problemă de sănătate. A decis să-și deschidă sufletul și să vorbească despre cum arată viața ei, după primirea diagnosticului crunt din partea medicilor. (CITEȘTE ȘI: ADEVĂRUL DESPRE BOALA LUI COSTEL CONSTANTIN. TUDOR, FIUL CELEBRULUI ACTOR, A VORBIT DESPRE SUFERINȚA TATĂLUI SĂU LA ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE)
„Lucram la Washington Post când am descoperit că sufăr de orbire a feței (n.r. Prosopagnosia cunoscută și sub denumirea de orbire a feței, este o tulburare cognitivă a percepției feței în care capacitatea de a recunoaște fețele familiare, inclusiv propria față, este afectată, în timp ce alte aspecte ale procesării vizuale și funcționarea intelectuală rămân intacte). Asta m-a condus într-o groapă de iepure unde am aflat și că am o memorie autobiografică grav deficitară. Sunt unul dintre puținii oameni diagnosticați oficial cu SDAM”, a mărturisit Sadie Dingfelder pe platforma Reddit.
Femeia a fost întrebată cum de i-a luat atât de mult timp să-și dea seama că suferă de SDAM. Sadie Dingfelder a mărturisit că nu a avut diverse experiențe care să o facă să înțeleagă că , de fapt, suferă de o boală rară. În timp ce unii se transportă în trecut dacă miros ceva anume sau dacă gustă o anumită mâncare, ea nu a experimentat astfel de situații.
„Nu mi-am dat seama că oamenii ar putea, de fapt, să călătorească mental în timp. Ai avut experiența în care un miros sau un gust te transportă brusc înapoi în timp la un moment important din trecutul tău? Eu nu am avut și am crezut că toți ceilalți vorbeau doar metaforic sau poetic. Îmi amintesc că mi-a plăcut ceva, dar nu pot să re-experimentez acest lucru în mintea mea. Poate de asta nu revăd niciodată același film sau nu recitesc aceleași cărți”, a mai spus Sadie.
Sadie Dingfelder le-a mărturisit internauților că în lupta cu boala asta extrem de rară o ajută enorm să facă cât mai multe fotografii cu oamenii dragi. Ea le rulează pe telefon sau pe laptop pentru a rememora cât mai mult posibil. A povestit și o situație haioasă în legătură cu soțul ei, de care are parte mereu, după ce a fost diagnosticată cu SDAM. (VEZI ȘI: CELINE DION FACE DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE, DUPĂ CE A FOST DIAGNOSTICATĂ CU O BOALĂ RARĂ ȘI INCURABILĂ: „AM AVUT COASTE RUPTE DE LA SPASME”)
„O consecință amuzantă a combo-ului meu de neurodivergențe (aphantasia, SDAM și prosopagnozie) este că îl întreb în mod regulat pe soțul meu „Când ai ajuns să fii atât de frumos?” Și vorbesc serios de fiecare dată. Are o structură osoasă grozavă și uit asta tot timpul”, a completat ea.
SURSA FOTO: Instagram