O femeie care a ajuns la vâsta de 100 de ani a reuşit să uimească pe toată lumea, în special pe medici, după ce s-a aflat că din tinereţe nu a mai dormit. În plus, ea ajuns să fie considerată o legendă vie în comuna buzoiană Săgeata, din care provine, în special pentru că zeci de ani nu a mai pus geană pe geană.
Pe Drăguţa Ardeleanu bătrânii o ştiu de când erau tineri, pentru că era croitoreasa care le lucra hainele pentru bal. Până şi părinţii lor se numărau printre clienţii croitoresei. Tot vecinii o cunosc şi pentru ciudăţenia ei: femeia nu a mai dormit o noapte întreagă din tinereţe. Drăguţa Ardeleanu, născută pe 14 februarie 1917, a fost sărbătorită de Valentine`s Day de către rude şi vecini cu tort şi şampanie, la împlinirea unui centenar de viaţă. Pentru oaspeţii bătrânei, întâlnirea organizată în căsuţa ei deloc încăpătoare a fost un prilej pentru a depăna amintiri despre cea mai longevivă localnică din Săgeata.
S-a vorbit mai ales despre talentul ei în a coase frumoase rochii şi costume bărbăteşti, despre puterea de muncă şi despre efortul supraomenesc care, în timp, avea să-i schimbe viaţa ireversibil. Încă din anii adolescenţei, Drăguţa Ardeleanu obişnuia să îşi petreacă multe ore la maşina de cusut.
După ce şi-a întemeiat o familie, mergea ziua la muncile câmpului, la fermă, apoi îngrijea gospodăria până la lăsarea întunericului, potrivit Adevărul. După cântatul cocoşului, se punea la maşina de cusut, pentru a termina comenzile care veneau în avalanşă. În numai câţiva ani, tanti Drăguţa şi-a dezvoltat o rezistenţă nemaipomenită la oboseală, astfel încât nu simţea deloc nevoia să pună capul pe pernă.
„Cum eram tineri, veneam de la distracţie şi veşnic la ea era lumină. Puteai circula noaptea fără grijă, pentru că la jumătatea uliţei era lumină: lucra tanti Drăguţa. Lucra săraca şi la lampă. De regulă se zice că pierderea somnului dăunează sănătăţii, dar la dânsa e contrariul. Avea o voinţă extraordinar de mare când era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred că şi asta a contribuit la sănătatea ei“, spune una dintre sătence, fostă ucenică a bătrânei.
După pensionarea din agricultură, tanti Drăguţa a continuat mulţi ani să coasă la bătrâna maşină Singer, pe care o are şi acum în casă. Nu a mai putut să doarmă, chiar dacă ar fi vrut. Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopţilor albe pe care le făcea, femeia nu simţea oboseală şi nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toţi localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic. „Mergeam şi noi din când în când la dânsa să o ajutăm la croitorie, noaptea, iar nouă când ni se închideau ochii renunţam. Doamna Drăguţa îşi făcea treaba în continuare, iar dimineaţa o vedeai cum pleacă la muncă fără nicio problemă“, a povestit una dintre vecine.
Iată care e explicaţia specialiştilor
Deşi literatura de specialitate abundă în informaţii conform cărora lipsa somnului are consecinţe grave asupra sănătăţii, specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat. Aceştia bănuiesc că, în cazul femeii din Săgeta, ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară, întâlnită doar la delfini şi cetacee.
„Nu dispunem la momentul acesta de o explicaţie ştiinţifică. Sunt convinsă că ceva este engramat în genomul acestei persoane, pentru că, trebuie să recunoaştem, fiecare om are ritmul său circadian, fiecare om are ceasul său biologic programat. Unul doarme două-trei ore, se reface şi este bun de muncă, iar altul doarme şapte, zece ore şi se scoală neuroastenizat. Altul nu doarme deloc şi poate să lucreze, să performeze“, spune medicul psihiatru Maria Cristache.
Drăguţa Ardeleanu s-a lăsat de croitorie în urmă cu peste zece ani, însă nici până astăzi nu şi-a recăpătat somnul. Femeia spune că abia dacă aţipeşte în câteva scurte reprize pe noapte, iar de când nu mai lucrează i se pare că dimineaţa vine extrem de greu. Nu a mers la medic, pentru că nu s-a simţit niciodată rău din cauza nopţilor pierdute.