Aceasta este localitatea care a dispărut de pe harta României! În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Aceasta este localitatea fantomă din România, care a fost ștearsă de pe hartă. Singurii oameni din zona care te mai pot ghida pe aici sunt bătrânii, iar singurul lucru neșters de timp este biserica, în care se mai țin slujbe pentru morți.
În România există o localitate uitată de timp. Dispărută de pe harta țării, este menținută în memorie doar de bătrânii care au locuit cândva acolo și care te-ar putea ghida în acea zonă. Singurul simbol rămas este o biserică, unde se mai țin din când în când slujbe pentru cei plecați în lumea de dincolo.
În mediul rural, fenomenul de depopulare devine din ce în ce mai evident în ultimii ani. Sate întregi se golesc și dispar chiar și de pe hărțile naționale. Una dintre cauzele acestei dispariții este exodul populației, mai ales al tinerilor, care pleacă în străinătate în căutarea unei vieți mai bune.
Satul pierdut din România. Grăbicina de Sus înregistra în anul 2002 doar 3 locuitori
Un exemplu este Grăbicina de Sus, un sat din comuna Scorțoasa, județul Buzău, care se confruntă cu acest fenomen al depopulării. Astăzi, satul a dispărut pur și simplu de pe harta țării, fie din cauza decesului locuitorilor, fie pentru că aceștia au ales să-și caute norocul în alte țări sau s-au mutat din cauza riscului de alunecări de teren.
În Grăbicina de Sus, singurele urme rămase sunt câmpurile agricole părăsite, copacii și biserica, unde din când în când se mai țin slujbe pentru cei plecați în eternitate. Cu mulți ani în urmă, în acest sat trăiau peste 500 de oameni și existau peste 100 de case.
Progresivele alunecări de teren au provocat daune severe, distrugând casele oamenilor, terenurile și blocându-le accesul la resurse precum apă și hrană. Aceasta i-a determinat pe locuitori să-și caute adăpost în alte locuri, în apropiere sau mai departe.
La recensământul din 2002, Grăbicina de Sus număra doar trei locuitori, iar în următorii opt ani, aceștia nu au mai fost găsiți.
„Oamenii au lăsat biserica în picioare, unde se mai ţin slujbe pentru morţii care sunt îngropaţi acolo”, a dezvăluit Traian Răican, primarul comunei Scorțoasa, conform turismistoric.ro