Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici vorbește despre greșelile lui Aristotel și Pitagora în cel mai așteptat podcast de până acum Academicianul Constantin este invitatul special din cadrul podcast-ului ”ALTCEVA cu Adrian Artene”. Ultimul mare boier român răspunde întrebării ”Iubim cu inima sau cu mintea?”
Reputatul academician, neurolog și om de știință, Constantin Bălăceanu-Stolnici, a vorbit în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene” despre o întrebare care nu-și găsește răspunsul de mii de ani: ”Iubim cu inima sau cu mintea?”. Ultimul mare boier român face referiri interesante la marii gânditori ai Antichității, Pitagora și Aristotel. Pentru a vedea discuția integrală dintre Bălăceanu-Stolnici și jurnalistul Adrian Artene, abonați-vă la canalul ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Constantin Bălăceanu-Stolnici a primit de-a lungul unei cariere academice prestigioase numeroase distincții, fiind considerat unul dintre cei mari oameni de știință din România. Este medic neurolog, profesor de neuropsihologie și anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.
Ajuns la 99 de ani, Stolnici a acceptat invitația jurnalistului Adrian Artene de a discuta timp de aproape o oră despre secretele minții și corpului uman. Printre altele, domnia sa a explicat care este legătura dintre iubire și inimă și dacă într-adevăr, inima este cea care simte sentimentul de dragoste.
(CITEȘTE ȘI: Constantin Bălăceanu-Stolnici este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)
„Este o eroare fundamentală pe care a făcut-o Pitagora”
Astfel, la întrebarea: «Iubim cu inima sau cu mintea?» Constantin Bălăceanu a oferit un răspuns cât se poate de clar: „Asta se bazează pe o eroare fundamentală care în cultura noastră a făcut-o Pitagora. Apoi, a preluat-o Aristotel și a dezvoltat-o foarte mult. Ce spuneau acești oameni? Că activitatea psihică umană are două aspecte: aspectul cognitiv, acela al cunoașterii raționale, al judecății, al calculului matematic și așa mai departe, și aceea a sentimentelor; al zbuciumului efectiv și emoțional și au spus: Amândouă sunt suportate de pleuma, căci există o pleuma pentru activitatea cognitivă și există o pleumă pentru activitatea emoțională.Și atunci s-a mai spus: activitatea emoțională este în inimă, pentru că inima bate la orice emoție, pentru că acolo e cald, pentru că inima este învelită în plămâni și așa mai departe. Iar activitatea cognitivă e redată în activitățile creierului, altă eroare.
Și această eroare a durat mult, pâna la perioada barocului. Am spus: domnilor, asta e o prostie. Inima este un mușchi care contractă și nu împinge decât sângele. Nu are nici un fel de relație cu activitatea mentală sau cu cea sentimentală. Da, e adevărat, în timpul emoțiilor, datorită descărcărilor de adrenalină, începe să bată mai tare și o simțim. Dar altceva nimic”, a spus Constantin Bălăceanu în cadrul podcastului.
”Toate activitățile sunt la nivelul creierului”
Academicianul Constantin Bălăceanu a explicat faptul că inima nu are nicio legătură cu sentimentul de dragoste și emoție, iar creierul uman este cel care înglobează toate aceste activități și emoții:
„Ideea aceasta a rămas și astăzi, iar nimeni nu o să scrie o scrisoare: Te iubesc din tot creierul meu, ci din toată inima mea, dar care se bazează pe o eroare fundamentală pe care a făcut-o filosofia greacă în secolul V î.Hr. și care persistă și până acuma și pe care chiar biserica o aprobă. Ați văzut că în biserica catolică și avem și noi o biserică „Inima sacră a lui Iisus”, iar ei încă mai merg pe modelul aristotelian că inima este sediul afectivității, emotivității. Nu, e greșit. Toată activitățile sunt la nivelul creierului și am terminat”.
Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
This browser does not support the video element.