A venit, iar, potopul!
Bilant. Ploile torentiale din ultimele zile au facut ravagii in cinci judete din tara, iar sute de familii au ramas fara acoperis deasupra capului Alexandra Nastase Ultima luna de primavara a adus, din nou, Romania sub ape. Locuitorii din nord-estul si sud-estul tarii au trait in weekendul trecut, pentru al doilea an la rand, un adevarat cosmar. Nu mai putin de cinci prefecturi din judetele Galati, Botosani, Suceava, Constanta si Tulcea au primit avertizare cod galben pentru inundatii inca de sambata dupa-amiaza, insa pericolul nu a trecut. Meteorologii au anuntat ca vor mai cadea precipitatii, care pot ajunge si la 40 de litri pe metru patrat si vor fi insotite de grindina si intensificari ale vantului. Din cauza ploilor prognozate, debitele raurilor vor fi, in continuare, in crestere. Potrivit Ministerului Mediului, depasiri ale cotelor de atentie se vor inregistra pe unele rauri mici din Moldova si din partea de sud-est a tarii, bazinele hidrografice vizate fiind Siret, Prut si Dobrogea. Ploile torentiale din ultimele zile au lasat deja pe drumuri cateva sute de familii, iar viiturile au distrus diguri si poduri. Si in Constanta ploile au facut ravagii. Aici, au fost afectate un drum judetean, cateva gospodarii, beciuri si gradini.
Precipitatiile vor continua si astazi
Din prognozele meteorologilor reiese ca si astazi va ploua in vestul, centrul si in sudul tarii. Precipitatii razlete vor cadea doar in Moldova, iar aici, la pranz, vremea se va indrepta. Avertizarea hidrologica pentru cele cinci judete, care vizeaza cresteri de niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, este valabila, insa, pana in aceasta dimineata, la ora 10.00.
URMARI. La Galati, apa si malul au inundat sute de gospodarii si kilometri intregi de drumuri comunale Judetul Galati, cel mai afectat
Dupa ce Prutul si afluentii sai au iesit din matca, cinci poduri au fost avariate, 6,4 kilometri de drumuri comunale au fost acoperiti de aluviunile scurse de pe dealuri, iar 13 localitati au fost avertizate sa-si ia masuri de limitare a efectelor inundatiilor. Apa si malul au inundat 120 de ha de teren agricol, 30 de hectare de pasuni si peste 100 de fantani. Cel mai mult a avut de suferit comuna Brahaesti, unde peste 1.000 de persoane vor fi cazate in locuinte modulare, pentru ca gospodariile sunt construite pe un sol instabil si, din cauza alunecarilor de teren, risca sa se prabuseasca. (A.W.)