A murit unul dintre cei mai iubiţi oameni de pe planetă! Loli, cel care a inventat tiramisu, s-a stins

Publicat: 01/08/2024 | 12:43
Roberto Linguanotto, ”tatăl tiramisului”, a murit la 81 de ani. sursă foto: social media

Roberto Linguanotto, patiserul despre care se crede că a inventat rețeta unuia dintre cele mai populare deserturi: tiramisu, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani.

Roberto „Loli” Linguanotto, creatorul unuia dintre cele mai apreciate deserturi italiene din toate timpurile, a murit la vârsta de 81 de ani. Patiserul și-a dat ultima suflare în Italia. Se pare că acesta se lupta de mai mulți ani cu o boală gravă. NU RATA: Cum se face Tiramisu cu Nutella? Reţeta răcoritoare, de vară.

De asemenea, președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, și-a exprimat regretele și a transmis condoleanțe: „Astăzi, tiramisu este o excelență culinară recunoscută la nivel mondial. O mare parte din succesul său se datorează abilității sale de patiser și dedicării sale de a face delicatesa noastră venețiană unică și inimitabilă. El a ridicat tiramisu în fruntea deserturilor naționale și internaționale”, a declarat oficialul. Roberto Linguanotto era o persoană timidă și rezervată, însă era popular printre colegii săi. A lucrat în întreaga lume înainte de a se întoarce în regiunea sa natală, Veneto.

Citește și: Cele două alimente care trebuie mâncate vara zilnic, potrivit dr. Mihaela Bilic: „Sunt secretul sănătății!”

Roberto Linguanotto, ”tatăl tiramisului”, a murit la 81 de ani

În timp ce lucra la celebrul ”Le Beccherie”, un restaurant din Treviso, Italia, el a lucrat cu Alba Campeol, soția proprietarului restaurantului, Ado Campeol, pentru a crea faimosul tiramisu, care a devenit ulterior popular în întreaga lume. Descoperirea rețetei de tiramisu a fost un accident, deoarece a amestecat din greșeală brânza mascarpone cu gălbenușuri de ou și zahăr în timp ce pregătea înghețată de vanilie.

Atât Linguanotto, cât și Campeol au recunoscut potențialul acelei texturi cremoase și au experimentat împreună adăugarea de lady fingers (n.r. pișcoturi) înmuiate în espresso. Apoi, amestecul a primit o ultimă retușare cu pudră de cacao și iată cum s-a născut tiramisu. Acest desert a apărut pentru prima dată în meniul restaurantului ”Le Beccherie” în 1972 și a devenit un succes instantaneu în rândul cunoscătorilor de gastronomie.

Există multe dezbateri aprinse cu privire la originile rețetei de tiramisu, dar cele mai multe merite pentru Tiramisu sunt atribuite lui Linguanotto și Alba Di Pillo, care a condus unul dintre cele mai populare restaurante din Italia: ”Alle Beccherie” – împreună cu soțul său Ado Campeo, însă ambii au decedat în 2021.

Gigi Padovani, jurnalist și prieten apropiat al lui Roberto, a scris o carte numită „Tiramisu”. În scurt timp, acest desert a devenit un produs de bază în localul Le Beccherie. Era servit pe o tavă rotundă cu Ladyfingers înmuiate în cafea și două straturi de cremă și mascarpone. Câțiva ani mai târziu, în 1983, rețeta de tiramisu a fost publicată pentru prima dată într-o revistă gastronomică din Treviso. ”Le Beccherie” a dus-o apoi la Veneția și mai târziu a răspândit-o în întreaga lume. Începând cu anii ’90, desertul a devenit celebru în întreaga lume.