A murit. Milioane de oameni il plang pe omul care a schimbat istoria lumii

De: Cancan
Publicat: 22/04/2013 | 21:43

Cercetarile sale din domeniul geneticii bacteriene si al circuitelor de regularizare i-au adus savantului francez numeroase distinctii stiintifice, inclusiv premiul Nobel in 1965, impartit cu Andre Lwoff si Jacques Monod.

Profesor titular la catedra de genetica celulara de la Collège de France in perioada 1965-1991, François Jacob a fost membru al Académie des sciences (1977), al Academiei franceze (1996) si a fost, intre anii 2007 si 2011, cancelar al Ordre de la Libération.

Nascut pe 17 iunie 1920, la Nancy, François Jacob s-a inrolat in iulie 1940 in Fortele franceze libere (FFL). A participat la campaniile din Fezzan (Libia), din Tripoli, din Tunisia si din Franta. A fost ranit grav dupa debarcarea din Normandia a trupelor aliate, pe 1 august 1944, la Utah Beach.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, si-a finalizat studiile de medicina, dar a fost nevoit sa renunte la chirurgie, din cauza ranilor suferite in razboi.

A decis sa se consacre biologiei. In 1950, a fost acceptat in serviciul de fiziologie microbiana – coordonat de Andre Lwoff – de la Institutul Pasteur, unde si-a construit ulterior intreaga cariera.

Lucrarile sale stiintifice au vizat in principal mecanismele genetice existente la bacterii si efectele biochimice ale mutatiilor. A studiat celule de mamifere in cultura si primele stadii de dezvoltare embrionara, pe soareci.

In 1992, a fost inclus in Comitetul national pentru etica. François Jacob, mare amator de pictura, este si autorul multor articole stiintifice si a mai multor carti, precum eseul „La Logique du vivant” (1970) care a avut un ecou considerabil in mediile stiintifice.

A scris si alte carti, precum „Le jeu des possibiles essai sur la diversité du vivant” si „La souris, la mouche et l’homme”. Ramas vaduv dupa moartea pianistei Lysiane Bloch, cu care se casatorise in 1947 si cu care a avut patru copii, François Jacob s-a recasatorit in 1999.

A fost membru in numeroase academii stiintifice din strainatate si a primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universitati.

R.N.