Actorul roman a decedat pe data de 9 noiembrie, in cursul serii. El a suferit foarte mult in ultima vreme, fiind rapus de o boala grea.
UPDATE: Actorul s-a stins din viaţă la ora 23:45. Din nefericire, Anca Pandrea nu era lângă el în clipa în care şi-a dat sufletul. Cu doar câteva minute înainte ieşise în curte să le dea de mâncare câinilor, care erau foarte agitaţi.
Pe data de 21 mai a anului curent a suferit prima interventie chirurgicala si de atunci s-a chinuit cumplit. A trecut prin momente grele si a ajuns de multe ori pe prima pagina a ziarelor din cauza sanatatii sale.
El a fost externat pe 21 septembrie din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala unde a zacut din data de 16 iunie.
Actorul fusese internat de urgenta, dupa ce, in prealabil, suferise un accident vascular, survenit la scurt timp dupa o operatia pe creier.
In cursul serii de 9 noiembrie, Iurie Darie a murit!
In ciuda starii precare a actorului, Anca Pandrea era plina de optimism in urma cu numai cateva zile si declara ca Iurie Darie se simte mai bine.
„Iurişca face acum mai bine, faţă de cum era când era în spital la Reaminare. Acolo, nimănui nu îi păsa de el. Cu toate acestea, vreau să le mulţumesc medicilor”, spunea Anca Pandrea.
„Un doctor mi-a spus ca el e foarte credincios dar sa nu-l mai chinui, sa il las asa. Nu mi se pare normal. Adica sa-l las sa dispara dintre noi. Eu ii fac rost de toate medicamentele posibile, in plus, am fost la biserica, la manastiri.
Pentru sanatatea lui, trebuie sa merg la 7 biserici. Am fost si la Ilie Lacatus, la cavoul lui”, a dezvaluit acum ceva vreme actrita.
Anca Pandrea si-a taiat de la gura pentru a-l pune pe picioare pe Iurie.
„Pana la ora asta nu am mancat absolut nimic. Banii ii pastrez pentru mancarea si medicamentele lui Iurisca al meu.
Tot ce e mai bun pentru el. Nu ma sacrific, il iubesc si trebuie sa îl pun pe picioare. Nu simt. Tratamentul lui costa 6.000 de euro pe luna„, a mai spus Anca.
„Vreau sa le spun doctorilor ca Iura al meu mananca singur si partea dreapta, unde a fost paralizat, isi misca si mana si piciorul. Deci nu trebuia sa moara.
Iura vorbeste. Inca nu se poate deplasa singur, dar sta pe marginea patului. Dar mai trebuie schimbat, inca nu poate singur”, declara Anca Pandrea la Happy Hour in urma cu doar cateva zile.
Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov. El s-a indreptat spre lumea artelor din tinerete si a dat examen atat la Institutul de Arte Plastice, cat si la cel de Arta Teatrala si Cinematografica, reusind la ambele, dar alegandu-l pe cel din urmă, pe care l-a si absolvit in 1952.
I-a avut ca mentori pe unii dintre cei mai mari actori si profesori, precum Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
In cinematografie a debutat in 1953, in „Nepotii gornistului”, film realizat in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei.
In anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria „Brigada Diverse”, alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice, printre care „Baietii nostri” (1959), „S-a furat o bomba” (1961), „Vacanta la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toti la moarte” (1971), „Fratii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucuresti” (1986), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zambet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul mortii” (1999). In 2004 a jucat in serialul de televiziune „Numai iubirea”.
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioada in care Radu Beligan a avut flerul sa adune cativa actori ce aveau sa faca faima acelui teatru.
A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu si apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: „Troilus şi Cressida”, „Umbra” şi multe altele.
După Revoluţie, a jucat în „Pălăria”, producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea şi valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău în „Tata” (stagiunea 1999-2000).
Dana Enache