În ziua de azi nu mai este nevoie să stai şi să îţi pregăteşti cămara pentru anotimpul rece, produse se găsesc la fiecare butic de cartier. Problema este că ceea ce se găseşte în comerţ nu este 100% natural şi nici gustul sau calitatea nu sunt cele ale produselor pregătite în casă. De ceva timp, însă, şi această chestiune este uşor de rezolvat: au apărut gospodinele care împart produsele din cămara pe care şi-o pregătesc pentru iarnă. Este şi cazul doamnei Florentina, din Vrancea, care a transformat pasiunea pentru gătit într-o mică afacere. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, povestea ei de succes. (VEZI ŞI: A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
Are în cămara sa toate produsele pe care le făceau bunicii sau părinţii noştri: compoturi, gemuri, bulion, zacuscă, murături şi aşa mai departe. Iar ce îi prisoseşte dă altora. Aşa a şi început, de altfel, povestea „Din cămară adunate”.
Pe când era în concediul de creştere al copilului, a conservat în propria cămară mai multe produse decât putea familia să consume. Şi de aici, la recomandarea soţului şi a celor care cunoşteau deja calitatea produselor sale, a încercat să îşi creeze o piaţă de desfacere. „Eu sunt pasionată de gătit, locuim la curte şi mâncăm produse din gospodăria noastră. De aceea am încercat să promovăm mâncarea sănătoasă şi produsele tradiţionale.
Am început mai întâi cu dulceţuri din fructele de sezon, respectiv căpşuni, vişine, prune şi tradiţionala zacuscă de vinete. Pentru fructe aveam câţiva pomi fructiferi prin curte şi de la bunici, iar ulterior am plantat o livadă. De asemenea, toate legumele sunt din grădina noastră. În primă fază, mi-am făcut cunoscute produsele la rude şi cunoştinţe. Oamenii au fost mulţumiţi şi m-au recomandat mai departe. Totodată, mi-am promovat produsele printr-un site de socializare, pe grupuri de produse locale”, povesteşte doamna Florentina pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. (NU RATA, AICI: E încă student, dar a pus pe picioare o afacere cu care nu dă greş. Povestea tânărului care face bani din… pomeni)
Uşor, uşor, cerinţele au depăşit „planul” iniţial. Şi, în prezent, pe lângă produsele pe care îşi propusese să le dea mai departe, vrânceanca a extins oferta. „Cea mai aglomerată perioadă este vara, doarece intervalul de coacere la fructe este foarte aproape. Iar toamna avem foarte multe cereri de zacuscă! Cam pe asta ne axăm în general, dulceaţă şi zacuscă. Am încercat însă să ne adaptăm cerinţelor şi sărbătorilor religioase de peste an, am avut cerinţe în acest sens şi a fost o provocare pentru noi. Avem clienţi fideli care ne anunţă din timp ceea ce doresc la masa de sărbători, ţinem întotdeauna cont de preferinţele dânşilor. Suntem cu fiecare dată mai bogaţi în mulţumiri şi aprecieri. Nu pot să spun că de Crăciun şi Paşte suntem atât de aglomeraţi, deoarece de Paşte majoritatea gospodinelor fac cozonac şi pască. Noi avem cerinţe doar pentru cei care nu au timp şi care ne sunt clienţi fideli”, explică doamna Florentina. (VEZI ŞI: Şi-a pus la bătaie toate economiile. A studiat în Danemarca, iar acum… a deschis o afacere inedită în România)
Iar treaba pentru „Cămară” nu se termină niciodată. Fiecare anotimp înseamnă un calendar bine stabilit al activităţilor. „Dacă vremea ne ajută, pe la sfârşitul lunii martie începem să curăţăm grădina şi să punem ceapa. Mai târziu, când se mai încălzeşte, plantăm restul de legume, pe care cu o atentă îngrijire toamna le şi conservăm. Apoi, ne ocupăm de primele produse: dulceaţa de căpşune, de cireşe normale, cireşe amare şi, cea mai iubită, dulceaţa de nuci verzi”, mai spune Doamna cu Cămara.
Secretul reţetelor este din familie: bunica, mama, iar acum ea, prepară produsele tradiţionale în acelaşi mod de ani de zile. La fel cum ar găti pentru propria cămară. Iar acum, gospodina din Vrancea încearcă să îi insufle toate tainele şi dragostea pentru gătit şi copilului său.
„Pot spune depre mine că am avut cea mai frumoasă copilărie alături de mamaia mea, lângă care am învăţat foarte multe lucruri care m-au definit pe mine, omul de astăzi. De la mama mea am învăţat tainele gătitului. Pentru că, fiind bucătăreasă, am stat mereu pe lângă ea! Acasă eram ajutorul ei de bucătar şi toate adunate au contribuit la omul care astăzi găteşte în primul rând din pasiune şi apoi pentru a mulţumi şi alţi oameni. Este o mare responsabilitate să lucrezi curat, îngrijit şi să poţi nimeri «gustul» celui care mănâncă din produsele noastre. Copilul mă ajută şi el, este foarte implicat, mereu prezent lângă mine şi dornic să înveţe din tot ceea ce fac. Culegem împreună fructele după coacere, îngrijim grădina împreună. Noi încercam pe cât posibil – pentru vârsta pe care o are – să înţeleagă ce facem şi aceasta să contribuie la omul responsabil de mai târziu”, mai spune vrânceanca. (CITEŞTE ŞI: A lucrat 10 ani în Norvegia, iar azi… Nu e banc! Un băimărean câştigă bani din „împachetat” fum!)
NICOLETA CRISTEA