A muncit 10 ani în Norvegia, în domeniul pescuitului şi al procesării peştelui, apoi s-a întors acasă. Cu experienţa acumulată în domeniu, s-a apucat de treabă, mai precis de... "împachetat" fum. A riscat totul pe o mică afacere cu somon afumat după toate normele tradiţiei din Norvegia. Este povestea inedită a băimăreanului Cătălin Simionca, pe care CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, v-o prezintă în cele ce urmează. (NU RATA, AICI: VIDEO EXCLUSIV. Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)
Tânăr, dornic să muncească şi să facă bani, Cătălin Simionca s-a dus în ţara fiordurilor. Timp de 10 ani, cât a stat acolo, a învăţat tot ce trebuia să ştie despre peşte. Cu tolba plină de cunoştinţe, la 33 de ani a venit acasă hotărât să îşi facă un rost. Deşi, iniţial, se gândea la un fast food cu produse din peşte, după mai multe discuţii cu amicul lui, a ajuns să ia o altă decizie, şi anume să prepare somon afumat. „A fost o provocare şi pentru noi, dar după ce am văzut ce este pe piaţă, ne-am gândit că putem oferi ceva mai bun decât atât”, spun acum Cătălin Simionca şi asociatul lui, Vasile Paşca. (CITEŞTE ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
Ca să obţină autorizarea, a deschis un mic spaţiu, unde a investit aproape 20.000 de euro pentru a-l dota cu echipamentele necesare. Numai că, Maramureşul fiind o zonă fără tradiţie în preparatele de peşte, s-a lovit de o altă problemă. „Nici cei de la DSVSA nu ştiau ce să ne spună, pentru că în Maramureş nu mai există niciun agent economic care procesează peşte. Când am încercat să le spun ce vreau să fac, mi-au spus că nu se poate. Era o doamnă acolo care a avut şi ea nevoie să se documenteze, îmi tot spuneau că nu se poate, dar pe urmă am reuşit să comunicăm şi am aflat câte reguli trebuie să respectăm. Dacă ştiam ce mă aşteaptă, nici nu începeam”, spune Cătălin pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
A reuşit, însă, să depăşească şi acest obstacol şi, după ce a făcut toate dotările spaţiului, aşa cum cere regulamentul, a reuşit să producă primul somon afumat, respectând toate normele tradiţiei din Norvegia. „Somonul vine file, dar mai sunt nişte oase pe care trebuie să le scot cu o pensetă. Apoi îl porţionez şi îl pun la macerat pentru 24 de ore. După aceea stă la zvântat alte 24 de ore, după care merge la afumătorie”, explică el. (VEZI ŞI: Este angajată ca arhivar, dar… Povestea uluitoare a coafezei de la ”Românii au Talent”)
Pentru a-l afuma, foloseşte doar fum din lemn de prun, aşa cum cere reţeta originală. Afumătoria este afară, pentru că, explică el, fumul trebuie să fie rece, atunci când ajunge la peşte, pentru a nu-l afecta termic. De altfel, condiţiile de temperatură în care este prelucrat sunt foarte stricte, ceea ce-l face mereu să măsoare temperatura, dar şi să-şi dea jos mănuşile, din timp în timp, pentru a-şi încălzi mâinile.
Furnizorul pe care l-a ales aduce somonul tot din Norvegia, de la firme cu care a lucrat şi el, ceea ce îi dă încredere în calitatea materiei prime. „Este somon de cultură, dar spre deosebire de alte surse, aici ştiu cum sunt hrăniţi peştii. Resturile de oase, de piele, capetele care cad atunci când este filetat peştele, se deshidratează şi se prepară din ele hrană pentru peşti. Este foarte importantă hrana lor, pentru că asta asigură calitatea cărnii”, mai explică tânărul. (CITEŞTE AICI: Are o colecţie impresionantă! I-a fotografiat pe Cioloş şi Bănică Jr. în timp ce…)
Somonul este un peşte bogat în acizi omega 3 şi grăsimi saturate, ceea ce face din el un produs foarte sănătos. Afumat după reţeta tradiţională, devine o delicatesă.
ROMANA ANGHEL