Veste bună pentru circa 3 milioane de pensionari! Vârstnicii vor rămâne cu mai mulți bani după majorarea pragului de impozitare a pensiilor, de la 1 octombrie 2024, potrivit unor calcule făcute de specialiști. A început „mica” recalculare a pensiilor, adică a doua etapă de recalculare a veniturilor seniorilor de la noi. Ce categorie de persoane este vizată?
„Mica” recalculare a început, iar pensionarii se pot alege cu bani în plus, începând cu 1 octombrie 2024. Este vorba despre cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, iar vârstnicii vizați sunt cei care au avut venituri nepermanente și cei care s-au pensionat până în anul 2001.
Pentru a se alege cu bani în plus la pensie, aceștia trebuie să meargă la Casele Teritoriale de Pensii, unde să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.
Conform legii, toți angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințele de care pensionarii au nevoie. În cazul în care firma a dat faliment există și atunci o soluție: actele vor fi căutate la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.
CITEȘTE ȘI: Cum poți cumula pensia şi salariul. Casa de Pensii a explicat noua lege pentru toți românii
Seniorii vor să-și încerce norocul, mai ales că multora nu le-a crescut venitul până acum. Alții au avut o creștere la pensie destul de mică și au de gând să-și încerce șansa la „mica” recalculare.
„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit în comunicare publică, eu nu pot sa îmi însușesc așa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii, este vorba doar despre recunoșterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii României”, spunea Marius Budăi, la RTV.
Persoanele care au lucrat după anul 2001, în perioada în care actele se centralizau, nu mai au nevoie de adeverințe. Acestea sunt necesare pentru cei care au lucrat până-n 2001.
„Mai este o categorie de persoane care au lucrat după 1.04.2001, când toate documentele se centralizau, începuseră deja cei care au ținut contabilități, cei care au avut afaceri cu firme își aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la AJOFM, pe la ITM, ANAF si depuneam acele declarații până la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja în sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverințe pentru ei.
Mai sunt cetățeni care au norocul și angajatorii sunt în activitate, angajatorii sunt obligați să le elibereze acele adeverințe fără bani, sunt obligați clar. Acum vine problema celor care nu mai sunt și oamenii nu au documentele, deși foarte multi au deja documentele depuse la dosar. Mulți au mers deja în instanță și au pierdut pe acordul global, alții au câștigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar.
Toți acei oameni, dacă știu că au acele documente, acolo nu trebuie pentru ca pe acea digitizarea documentelor, s-au luat si s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent. Aici eu cred că în termenul cel mai scurt, în colaborare cu arhiva natională poate, cu Casa Naționala de Pensii pentru că arhiva națională știe foarte clar care sunt operațiunile de păstrare a documentelor, ce costuri implică această păstrare, pentru că ai nevoie de o anumită temperatura, ventilație, cei de la resurse umane stiu ce înseamnă o manipulare a dosarelor ca să poți elibera o asemenea adeverință, cred că în termenul cel mai scurt acele plafoane date trebuie să scadă foarte mult astfel încât cetățenii să își poată permite”, mai spunea fostul ministru.