A fost unul dintre cei mai temuti interlopi, iar acum se prezinta ca o “carte vie”! Imagini fabuloase cu un condamnat!

De: Cancan
Publicat: 27/06/2015 | 16:19
Mihai Bucurenciu a fost unul dintre cei mai activi detinuți în cadrul unei acțiuni culturale în parcul Herăstrau

 Intr-o dimineata ploiasa de vineri, Parcul Herastrau se transforma intr-o zona de tranzit. Oamenii trec grabiti, cu privirea in pamant, amortiti de rutina zilnica. In acest tablou, linistea este sparta de motorul hranit cu motorina al unui autobuz demn sa fie casat.

Autocarul parcheaza langa statia Ratb, iar pe usa din mijloc coboara o ceata ordonata de barbati imbracati aproape la fel. Par aranjati intr-un careu precum al unor pionieri aflati in excursie pe santierele marilor realizari socialiste. “Trei sunt traficanti, unul a fost inchis pentru vatamare corporala, altul pentru lipsire de libertate, spalare de bani, inselaciune, in total noua, cu pedepse intre doi si zece ani, de la Jilava…”, documentarea este facuta de un domn care strange in mana un dosar.

Bucurenciu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare

Grupul se opreste intre doi platani si barbatii incep sa roboteasca in ritm mestesugaresc. O masa, mai multe panouri, lipici, capse, cateva cartulii cu anvergura informativa. “Biblioteca vie”.

 

“Priveste-ma ca pe un om, citeste-ma ca pe o carte”

 

O doamna asezata pe un scaun sprijinit de pom imparte informatii cu aerul superior al unei secretare. Priveste-ma ca pe un om, citeste-ma ca pe o carte, acesta este logo-ul acestei campanii: “Cereti titlul unei carti si o sa vina cineva. Aveti jumatate de ora la dispozitie, iar apoi trebuie sa restituiti cartea. Nu uitati sa va treceti datele in tabel”. Intre copertile catalogului de unde iti alegi “cartea” stau bolduite 9 titluri.

Bucurenciu a fost dat in urmarire generala dupa ce a fost condamnat

“Afaceri, afaceri, condamnari”

“Afaceri, afaceri, condamnari”. Un domn voinic, albit, cu ochelari de administrator de bloc si camasa de firma iese din multime. “Da, eu sunt. E cartea mea, va raspund la orice intrebare”. Si cartea vorbita se deschide in intimitatea catorva pasi la stanga. Nu foarte multi, asta deoarece alti domni anunta discret ca e de ajuns. Autorul operei despre afaceri si condamnari este cel trecut la rubrica “lipsire de libertate” din dosarul albastru strans in mana domnului responsabil cu documentarea.

Mihai Bucurenciu a prezentat cartea: „Afaceri, afaceri, condamnari”

 

Cartile, fereste-n ziduri

 

Semnatura de pe coperta virtuala ii apartine lui Mihai Bucurenciu, condamnat definitiv la zece ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in celebrul dosar „Portbagajul”.

In jurul lui roiesc tineri, prieteni si neamuri, in cautarea „cartii” lor. “Ce faci ma, “Vioara”! Cand intri in comisie?”. La fel precum Bucurenciu, “Vioara” este si el o „carte vie”. A intrat pentru „trafic”. E imbracat cu o camasa calcata, alba, pantofi sport, blugi. Patru prieteni, care par ca l-au citit de ani buni pe “Vioara”, stau la coada in fata tabelului.

Interlopul a organizat standul din parcul Herastrau

A vorbit cu trecatorii

In spatele lor, printre picaturi marunte de ploaie, Bucurenciu povesteste cu timbrul si apasarea unui bunic care citeste basme pentru nepoti, dintr-o cartulie ingalbenita de ani. Pare linistit, impacat cu el. Dupa ce termina, multumeste, isi aprinde o tigara si soarbe dintr-o sticluta pe fundul careia se odihneste zatul gros al unei cafele. La un moment dat, intr-un moment de pauza, un vechi „colaborator” al sau intervine. “Mihai! Am voie sa-ti fac o poza?” Primeste acceptul din privirea unui domn care poarta un ecuson agatat de camasa eleganta.


Cine este Mihai Bucurenciu

Mihai Bucurenciu a fost unul dintre cei mai activi detinuti prezenti in cadrul actiunii din parcul Herastrau

Mihai Bucurenciu a fost unul dintre cei mai temuti interlopi din Capitala. Acesta a fost patronul unei discoteci din Bucuresti si, multi ani, cosmarul politistilor. A fost dat in urmarire internationala, iar Politia nu l-a putut gasi mult timp. Totusi, in 2009, a fost prins si trimis dupa gratii pentru a-si ispasi pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru sechestrare de persoane, insa a cerut revizuirea dosarului. In paralel, Bucurenciu a fost si parte vatamata in procesul celor trei barbati judecati pentru furtul reclamat de acesta. Culmea, el a fost la un pas sa primeasca cei 420.000 de dolari drept despagubiri de la cei trei, printre care se afla si Valentin Raducan, cel pe care magistratii au decis ca l-a sechestrat Bucurenciu, fapta pentru care a fost condamnat.

Acum, pentru a-si reduce pedeapsa sau a avea un avantaj in fata comisiilor de eliberare, Bucurenciu si cei opt camarazi ai sai de la Jilava au acceptat sa participe la acest program organizat de autoritati.

 

CITESTE SI: 

Mihai Bucurenciu a fost aproape de a primi despagubiri de la cel pe care l-a sechestrat. La un pas de a-si umple „portbagajul”

Veste proasta pentru barbatul care s-a plans ca i s-au furat 500.000 de dolari, dupa care a fost arestat. Afla ce a decis instanta

I.M
 

This browser does not support the video element.