Gheorghe Lamureanu, prezent in top celor mai bogati fermieri a muncit de mic. A fost, pe rand, tamplar si zidar. Acum are o gramada de bani, dar considera ca cea mai mare realizare a sa este familia.
Agricultorul a povestit, pentru cancan.ro, ca a fost invatat cu munca de mic, iar ucenicia si-a facut-o alaturi de tatal sau, care era tamplar. Nu se sfieste sa spuna ca provine dintr-o familie modesta, dar cunoscuta in tot satul ca una muncitoare.
“Noi suntem trei frati, parintii nostrii au fost niste oameni simpli, muncitori. Mama era croitoreasa, tata tamplar, iar eu am invatat meserie de la varsta de 10 ani. Am invatat sa trag cu rindeaua, sa tai cu fierastraul si dintr-un bustean sa fac o usa pentru casa. Am facut ucenicie in atelier. La 11-12 ani am lucrat pe schela ca zidar, dulgher si tamplar. De cand am fost in stare, parintii ne-au trimis la camp. In clasa a treia, a patra, lucram la ferma ca udator.”
A pornit cu 50 de oi in 1975
Omul de afaceri este fidel locului in care a crescut. Chiar daca are o avere consistenta, estimata la 10 milioane de euro, el nu a vrut sa plece de langa ferma sa si de langa locurile in care a copilarit. De altfel, el ne-a mai explicat ca iubeste animalele, iar acum detine 200 de oi si 100 de capre.
“Pot suporta orice incercare, dar prefer sa nu vorbesc eu despre mine. Am ramas in comuna mea, unde am facut scoala generala, liceul, tot aici am fost repartizat si am lucrat ca tehnician si cand am luat viata pe cont propriu, tot aici am ramas. In Agigea, judetul Constanta. Viata la tara este frumoasa, dar sa nu o practici agricultura, sa o povestesti. Din 1975-`76 am luat 50 de oi, am ajuns la 150-200, dupa aceea si vaci, cai si toate animalele posibile. Si la ora aceasta am animalele mele personale vreo 200 de oi si 100 de capre. Am stiut sa dau la oi, sa le mulg, am stiut sa fac branza sau jitita”, ne-a mai spus milionarul fermier.
A pornit afacerea cu prieteni si fosti colegi de munca
A pornit afacerea in 1991, alaturi de colegi de munca, prieteni si apropiati. A plecat de la 150 de hectare, iar acum lucreaza 1.500 de hectare de teren. El spune ca cea mai frumoasa surpriza i-au facut-o copii, care s-au implicat in afacere si il ajuta la tot.
“Pe cont propriu am plecat in 1991, cand am facut o societate agricola cu un grup de 20 de prieteni, fosti salariati, apropiati, am facut o fermulita de 150 de hectare. Am fost corect fata de toata lumea. Acum sunt singurul asociat, lucreaza si ginerele meu, fata mea si fratii mei lucreaza toti aici. Copii mei mi-au facut cea mai frumoasa surpriza, cea mai placuta din viata mea”, ne-a mai povestit Gheorghe Lamureanu.
Are o casa modesta, langa camp
Fermierul si-a construit o casa in Agigea, unde locuieste la doar cativa pasi de ferma sa. Are aceeasi masina de patru ani, despre care spune ca stie drumurile de tara la fel de bine ca el, iar bogatia sa este familia.
“Aici am familia, aici locuiesc, inca din clasa a doua sunt aici in Agigea, de cand s-au mutat parintii. Locuiesc ca un om obisnuit, modest, am o casa modesta, aproape de camp, o masina modesta si o familie frumoasa. Principala bogatie este familia mea. Viata la ferma nu e usoara, iar in unele zone se traieste ca in desert. “In camp noi aveam o zona arida, pe care mecanizatorii mei o numesc Afghanistan. Acolo daca nu stii sa supravietuiesti, nu mai vii seara acasa”, a mai completat Lamureanu.
“Mama zicea ca am innebunit”
Despre vacante si pasiuni de milionar, afaceristul nu are ce sa spuna. Nu a mai fost intr-o vacanta de aproape 12 ani, singurele fiind calatoriile in interes de serviciu, de unde se intoarce mai obosit decat a plecat.
“Eu nu am mai fost in vacanta de 10-12 ani. Am fost in tot felul de iesiri de afaceri, de trei – patru zile, din care veneam mai obosit decat plecam. Sunt un om obisnuit, pasiunea mea este agricultura, la ora asta ma ocup de productie. Eu fac productia si copii mei se ocupa de contracte, achizitii, vanzari si de cumparari”, ne-a explicat acesta. Despre credite spune ca apasa greu pe umerii unui fermier. “Cand am facut ferma acolo, mi-am facut imprejmuirea si am luat un credit de un million de lei. Mama zicea ca am innebunit. Am cumpart trei tractoare, un disc, un plug si o semanatoare. Am mai facut imprumuturi, iar cel mai mare a fost in `96 un million de dolari, cu care am construit un mic siloz”, ne- a mai povestit agricultorul. Familia Lamureanu este in continuare datoare la banci, avand credite pentru dezvoltarea afacerii. Referitor la top ei ne-au spus ca au fost luate in consideratie numai activele, nu si datoriile.
Face afaceri cu mustar si coriandru
Gheorghe Lamureanu din Agigea lucreaza 1.500 de hectare de teren, iar o parte din profit il scoate din culturile de mustar si coriandru. O parte din aceasta productie o vinde in tara, iar o alta merge spre export in tari precum China, Coreea si Indonezia. A ales aceste culturi deoarece sunt rezistente la seceta, iar o problema in Constanta este ca terenurile nu sunt irigate. (Alex Saulea)