MIHAI GĂINUȘĂ: „Am fost privit cu ură, cu furie...”. Rănile nevindecate din trecut
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Dezvaluiri » A fost sau nu a fost Elena Ceaușescu analfabetă? Adevărul despre studiile pe care „prima tovarășă” a României le-a avut

A fost sau nu a fost Elena Ceaușescu analfabetă? Adevărul despre studiile pe care „prima tovarășă” a României le-a avut

De: Dan Mlădinoiu 16/05/2023 | 09:25
A fost sau nu a fost Elena Ceaușescu analfabetă? Adevărul despre studiile pe care „prima tovarășă” a României le-a avut
Elena Ceaușescu. Sursă foto: arhivă

Născută Lenuța Petrescu la 7 ianuarie 1916 într-o familie săracă în comuna Petrești, Târgoviște, Dâmbovița, după absolvirea celor patru clase primare, se mută cu fratele său în București. După 23 de ani intră în rândurile Partidului Comunist Român, unde-l va întâlni pe Nicolae Ceaușescu cu care se căsătorește în 1947. Avea să devină, alături de cel cu care a trăit 42 de ani, un subiect al cultului personalității acestuia. Încă o dovadă că principala menire a comunismului, a unei dictaturi în general, este aceea de a naște monștri.

A fost sau nu a fost Elena Ceaușescu analfabetă?

Presa din primii ani de după Revoluția din ’89 prezenta in facsimil carnetul de note al celei pentru care școala era o reală tortură. Abunda nota 4 la majoritatea disciplinelor. Asta nu a împiedicat-o pe „Leana” să devină numărul doi național vreme de decenii, punând cu zel umărul la cea cea mai neagră perioadă a României din întreaga sa istorie. La vârsta de 51 de ani era absolventă a Universității bucureștene, numai ea și cei care au ajutat-o știind cum a reușit performanța.

Pe 20 martie 1964, Elena Ceaușescu se înscrie pentru teza de doctorat. „Doctoratul” Elenei Ceaușescu în Chimie are o poveste interesantă, potrivit bugetul.ro. Academicianul Constantuin Nenițescu, șeful Catedrei și decan al Facultății de Chimie Industrială din cadrul Institutului Politehnic București, s-a opus categoric. Partidul trebuia să găsească o soluție în această situație. Și a aflat-o imediat. Astfel, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, din subordinea Filialei Iași a Academiei R.P.R., făcea cunoscut ICECHIM-ului, la data menționată, că „s-a aprobat înscrierea Elenei Ceaușescu la aspirantură, specialitatea chimie macromoleculară.Termenul de doi ani pentru susținerea examenelor de minim candidat a început la data de 14 martie 1964” (adresa nr. 253, semnată de prof. dr. I. Zugrăvescu).

Adevărul despre teza de doctorat a Elenei Ceaușescu

Este de afirmat că teza de doctorat a Elenei Ceaușescu, intitulată „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului” a fost elaborată, de fapt, de prof. univ. dr. Osiaș, lucrarea fiind trimisă la amintitul institut ieșean pentru a fi susținută de cea care pretindea a o fi realizat. La 15 noiembrie 1964, Elena Ceaușescu preia funcția de director al ICECHIM (acronimul Institutului de Chimie) prin Ordinul nr. 1.895 al ministrului Industriei Petrolului și Chimiei, Mihail Florescu, cu un salariu brut lunar de 3.500 de lei.

În calitate de soție a lui Nicolae Ceaușescua a fost înfățișată drept o importantă cercetătoare chimistă, deși, de fapt, publicațiile apărute sub numele ei nu îi aparțineau. Dacă în cazul altor persoane, formalitățile în vederea susținerii doctoratului puteau dura un deceniu sau chiar mai mult, pentru Elena Ceaușescu totul s-a rezolvat în mai puțin de o lună.

În acest sens, a fost emis și un Decret de Stat special, care să permită acest lucru. Graba a fost justificată de faptul că se apropia ședința Consiliului de Stat, în cadrul căreia Nicolae Ceaușescu, secretarul general al Partidului Comunist Român (PCR), urma să fie propus președinte. Nu dădea deloc bine ca viitorul șef suprem să nu aibă o consoartă doctor în știinte. Astfel că, pe 8 decembrie 1967, femeia certată cu cartea a obținut titlul de doctor inginer în chimie, iar pe 9 decembrie 1967, Nicolae Ceaușescu își trecea în CV titlul de președinte al Consiliului de Stat.

Controversele legate de Elena Ceaușescu

Deși s-au împlinit mai mult de 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, chiar și astăzi mai există controvese legate de viața cuplului de dictatori, conform b1.ro. Una dintre ele este legată de studiile Elenei Ceaușescu, prezentată la vremea respectivă drept ”savantă de renume mondial”, dar care, în realitate absolvise doar clasele primare, la fel ca soțul său. Cu toate acestea, șefa cabinetului 2, cea care “boteza” dioxidul de carbon (CO2) „codoi” a obținut inclusiv titlul de doctor în chimie, iar într-o anumită perioadă referirile la adresa ei erau făcute folosindu-se sintagma ”Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu”.

Un doctorat măsluit

Elena Ceaușescu a mers la o școală fără manuale și cu tăbliță în loc de caiete. Asta în condițiile în care, la începutul anilor 1920, în mediul rural se punea accentul pe munca agricolă.Era o elevă foarte slabă la învățătură, care, în mod normal, ar fi rămas chiar repetentă, însă documentele școlare ale promoției au dispărut subit. Unii spun că au fost furate, alții zic că au fost arse.

A urcat fals și vertiginos treptele ierarhiei educaționale. Teza sa de doctorat a primit numele de „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, însă a fost redactată de mai mulți savanți, după cum povestea, în 2015, Elena Solunca, reprezentantă a Biroului de Presă al Academiei Române, pentru Adevărul.

„Studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician. În faza ei de maximă ascensiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit în portofoliu politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura”, a scris istoricul Lucian Boia în cartea sa ,,România, țara de frontieră a Europei”. A fost ultimul membru acceptat până la Revoluţia din 1989.

„Nu avea cum să scrie ea. Avea în realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulat numeroase legende despre cei care au scris doctoratul. Clar că erau profesori de chimie, savanţi. Elena Ceauşescu a primit numeroase titluluri de Doctor Honoris Causa, însă ele erau conjuncturale. Era o chestie de înțelegere tacită. De fiecare dată când şeful statului era invitat undeva, exista un protocol între cele două ţări şi se acordau şi aceste titluri. Foarte multă lume ştia cine este ea. Cunoştinţele ei în chimie erau limitate”, declara Elena Solunca.
În perioada în care soțul său se afla la putere în România, Elena Ceaușescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universități prestigioase din lume. Toate i-au fost acordate ca un grosolan fals doar pentru că era soția președintelui României.

Academia Română, ca o realitate paralelă

În 1974, Elena Ceaușescu a devenit și membră cu drepturi depline a Academiei Române.

„Ea era acceptată, deşi toată lumea ştia că nu avea nicio valoare. Dar nu aveai ce să faci. Era un rău necesar. Vă pot spune că nu a participat la nicio şedinţă a Academiei, de la alegerea ei din 1974. Atunci a fost ales şi Ştefan Voitec, un alt dinozaur comunist. Ei au fost ultimii acceptaţi de Academie. Din acel an nu a mai fost primit nimeni până după Revoluţie. Trăiam o irealitate. Era o realitate paralelă”, a mai povestit Elena Solunca.

După căderea sistemului autocrat comunist, în decembrie 1989, în prima ședință a Academiei Române din anul 1990, Elena Ceaușescu a fost exclusă post-mortem din cadrul prestigioasei instituții. Aceasta în condițiile în care un statut al Academiei Române prevede că toți membrii care au fost conamnați penal trebuie să fie excluși din cadrul forului

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică, noi imagini indecente pe internet! Și-a lăsat bustul la vedere, spre deliciul fanilor: „Nu am văzut niciodată... ”
Andreea Bănică, noi imagini indecente pe internet! Și-a lăsat bustul la vedere, spre deliciul fanilor:...
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
S-au dezbrăcat pe unde au apucat! Vedetele din România, fără jenă în public
S-au dezbrăcat pe unde au apucat! Vedetele din România, fără jenă în public
Dan Negru a împlinit 54 de ani. De ce i se spune „Regele zgârciților”: „M-au miștocărit mulți.” Soției medic îi datorează totul: „Am noroc cu Codruța.”
Dan Negru a împlinit 54 de ani. De ce i se spune „Regele zgârciților”: „M-au...
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie!
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe...
Presa din SUA: Omul care l-a „inventat” pe Călin Georgescu. Cine este Roland Schatz, actualul mentor și finanțator al lui Georgescu
Presa din SUA: Omul care l-a „inventat” pe Călin Georgescu. Cine este Roland Schatz, actualul...
Dezvăluire făcută în presa din SUA: „Misteriosul” Călin Georgescu este finanțat de un critic dur la adresa lui Donald Trump
Dezvăluire făcută în presa din SUA: „Misteriosul” Călin Georgescu este finanțat de un critic dur...
Rusia spune că vrea o pace pe termen lung cu Ucraina. Care sunt condițiile
Rusia spune că vrea o pace pe termen lung cu Ucraina. Care sunt condițiile
De ce se fură catalizatoarele auto în 2025? Lista metalelor prețioase și cât valorează
De ce se fură catalizatoarele auto în 2025? Lista metalelor prețioase și cât valorează
Cine este Ana Maria Trăsnea, românca din Parlamentul Germaniei! Tânăra promite salariu de 12 euro/oră și ajutoare sociale
Cine este Ana Maria Trăsnea, românca din Parlamentul Germaniei! Tânăra promite salariu de 12 euro/oră...
Sabrina s-a întors la locul unde Andrei Perneș a murit! Ce a făcut tânăra la o zi de la înmormântarea fostului soț:
Sabrina s-a întors la locul unde Andrei Perneș a murit! Ce a făcut tânăra la...
Mama lui Cătălin Bordea și-a găsit adevărata dragoste, cu scurt timp înainte de a se stinge din viață!
Mama lui Cătălin Bordea și-a găsit adevărata dragoste, cu scurt timp înainte de a se...
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Cum e mai bine să rambursezi un credit ipotecar: rate egale sau descrescătoare?
Cum e mai bine să rambursezi un credit ipotecar: rate egale sau descrescătoare?
BANCUL ZILEI. Într-un bordel din Vaslui, matroana strigă:  – Marișico, oprești plășerili, că suta de lei îi falsă!
BANCUL ZILEI. Într-un bordel din Vaslui, matroana strigă: – Marișico, oprești plășerili, că suta de...
Poți scăpa de reclame pe YouTube fără să plătești un abonament scump!
Poți scăpa de reclame pe YouTube fără să plătești un abonament scump!
DECODORUL cerebral care poate traduce gândurile
DECODORUL cerebral care poate traduce gândurile
Informația momentului! Ilie Bolojan a făcut anunțul: „Ne aflăm în...”. Toți românii trebuie să știe aceste lucruri
Informația momentului! Ilie Bolojan a făcut anunțul: „Ne aflăm în...”. Toți românii trebuie să știe...
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de...
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt...
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără...
Andreea Esca iese din tiparul ProTV. Schimbarea care poate anunţa multe
Andreea Esca iese din tiparul ProTV. Schimbarea care poate anunţa multe
Diego Maradona revine... în lumea gamingului. Când va fi disponibil în joc?
Diego Maradona revine... în lumea gamingului. Când va fi disponibil în joc?
Comandant ucrainean: Rusia nu reuşeşte să-şi atingă obiectivul de a cuceri Ucraina
Comandant ucrainean: Rusia nu reuşeşte să-şi atingă obiectivul de a cuceri Ucraina
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Cât costă o vacanță pe insula românilor din GRECIA în 2025. Prețurile s-au triplat în ultmii ani. Ce buget trebuie să-ți iei în calcul acum
Cât costă o vacanță pe insula românilor din GRECIA în 2025. Prețurile s-au triplat în...
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus...
Elizabeta Samara a câştigat medalia de argint de la Europe Top 16 Cup! Sportiva a pierdut finala în faţa lui Ying Han
Elizabeta Samara a câştigat medalia de argint de la Europe Top 16 Cup! Sportiva a...
Tragedie în lumea showbizului! Cel mai apreciat hairstylist al vedetelor s-a stins fulgerător la doar 34 de ani
Tragedie în lumea showbizului! Cel mai apreciat hairstylist al vedetelor s-a stins fulgerător la doar...
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări....
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută...
Cristina Cioran și-a dus bebelușul acasă. Când își va putea vedea Alex Dobrescu băiețelul. Ordinul de protecție va expira în curând
Cristina Cioran și-a dus bebelușul acasă. Când își va putea vedea Alex Dobrescu băiețelul. Ordinul...
×