La 10 zile de la incendiul care a cuprins Ferma Dacilor, a fost identificată și a opta victimă. Este vorba despre Petru Ene, băiatul de 11 ani, care și-a găsit sfârșitul alături de fratele său Luca, în vârstă de 16 ani, și de tatăl lor, Lucian zis Pif.
Până acum, fuseseră găsite doar şapte trupuri carbonizate în urma incendiului din data de 26 decembrie, de la pensiunea prahoveană, Ferma Dacilor. Anchetatorii au reușit să identifice victimele pe bază de ADN. Însă, o persoană era în continuare dispărută până acum. Oamenii legii au identificat ultimele fragmente osoase aduse la Bucureşti, potrivit unor surse Observator. Momentan, este așteptată expertiza genetică a rămășițelor.
Ene Petru, Ene Luca, Dinicu Victor (toţi trei minori), Lucian Ene, Gavrilă Anca, Marinescu Adrian, Băiceanu Vlad, Andrei Niţescu sunt cele 8 victime care și-au pierdut viața în tragedia de la Ferma Dacilor, pensiune condusă de afaceristul Cornel Dinicu.
În incendiul de la Ferma Dacilor și-au pierdut viața 8 persoane cu vârste cuprinse între 11 și 22 de ani. Printre aceștia se numără și fiul patronului Cornel Dinicu, dar și finul său, Lucian Ene, care a pierit alături de cei doi copii ai săi, unul dintre ei fiind chiar ultima persoană găsită de anchetatori. Complexul turistic de la Tohani a ars ca o torță, iar oamenii legii susțin că victimele au avut șanse aproape nule de salvare.
„Materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”, precizează procurorii.
Anchetatorii au descoperit mai multe nereguli la pensiunea prahoveană. Drept urmare, Cornel Dinicu, patronul complexului Ferma Dacilor a fost arestat preventiv. Miercuri, 3 ianuarie 2024, magistrații Judecătoriei Ploiești au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
„Construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții. De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”, se arată în comunicat.
Citește și: MIRCEA BADEA, DECLARAŢIE CONTROVERSATĂ DESPRE NENOROCIREA DE LA FERMA DACILOR: „NU MAI SUPORT SĂ AUD”