Veste uriașă pentru iubitorii de știință și cunoaștere! Telescopul spațial Hubble al NASA a surprins recent o protoplanetă- formându-se printr-un „proces intens și violent”.
Planeta se formează într-un disc protoplanetar cu o structură spiralată distinctă, care se învârte în jurul unei stele tinere, cu o vârstă de aproximativ 2 milioane de ani.
Această descoperire susține o teorie îndelung dezbătută privind modul în care se formează planete precum Jupiter, numită „instabilitatea discului”, relatează Tech Explorist.
Oamenii de știință au numit această planetă AB Aurigae b. Se pare că este de nouă ori mai mare decât Jupiter. Ea orbitează în jurul stelei sale gazdă la o distanță impresionantă de 8,6 miliarde de mile. La această distanță, ar dura foarte mult timp.
Oamenii de știință sugerează că planeta se formează la o distanță atât de mare din cauza instabilității discului. Iar acest lucru este contrar așteptărilor de formare a planetelor prin modelul de acreție a nucleului, acceptat pe scară largă.
„Interpretarea acestui sistem este extrem de dificilă. Acesta este unul dintre motivele pentru care am avut nevoie de Hubble pentru acest proiect – o imagine curată pentru a separa mai bine lumina de pe disc și de orice planetă”.
„Longevitatea lui Hubble a jucat un rol deosebit în a-i ajuta pe cercetători să măsoare orbita protoplanetei. Inițial a fost foarte sceptic că AB Aurigae b era o planetă. Datele de arhivă de la Hubble, combinate cu imaginile de la Subaru, s-au dovedit a fi un punct de cotitură în schimbarea părerii sale. Nu am putut detecta această mișcare timp de un an sau doi ani. Hubble a oferit o linie de bază de timp, combinată cu datele Subaru, de 13 ani, ceea ce a fost suficient pentru a detecta mișcarea orbitală.”, a declarat, Thayne Currie, cercetătorul principal al studiului.
Sursa foto: Twitter