A fost descoperită cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee. Se află chiar lângă Pământ

Publicat: 17/04/2024 | 08:47
Cercetătorii au descoperit cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee/ Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii au dat peste cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee. Descoperirea a fost făcută în mod întâmplător, cu ajutorul unei stele care se află pe orbita sa. Omul de știință care a observat-o a explicat cum a fost posibilă formarea. Aceasta este de 33 de ori mai mare decât Soarele.

Gaura neagră, recent descoperită, poartă numele de Gaia BH3 și se află 2.000 de ani lumină distanță de Pământ, aceasta fiind a doua cea mai apropiată de Pământ. Ea este așezată în constelația Aquila, care înseamnă „vulturul” în latină. Acest nume i-a fost atribuit pentru că de pe Pământ, constelația pare a avea forma unui vultur. Până în acest moment, au fost găsite aproximativ 50 de găuri negre în Calea Lactee, potrivit informațiilor transmise de NASA.

Citește și: ASTEROIDUL „ZEUL HAOSULUI”, PERICOL PENTRU PLANETA NOASTRĂ? CE ARATĂ NOILE CALCULE ALE OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ

”Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de mare masă care pândește în apropiere”

Până în prezent, cele mai mari găuri negre descoperite au fost de aproximativ 10 ori mai mari decât Soarele, însă cea mai recentă, Gaia BH3, are o masă de 33 de ori mai mare. Astfel, ea este considerată cea mai mare din Calea Lactee.

Gaura Neagră a fost descoperită în urma misiunii Gaia a Observatorului European de Sud. Pasquale Panuzzo, astronom de la Centrul Național de Cercetare Științifică de la Observatoire de Paris, a explicat cum a putut fi observată Gaia BH3, dar și cum s-a format

„Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de mare masă care pândește în apropiere, nedetectată până acum. Acesta este genul de descoperire pe care o faci o dată în viața de cercetător.

Am văzut o stea puţin mai mică decât Soarele (75% din masa acestuia) şi mai strălucitoare, care se învârtea în jurul unui însoţitor invizibil, care a putut fi detectată prin perturbaţiile pe care le provoca.

Potrivit teoriei, doar astfel de stele sărace în metale pot forma o gaură neagră atât de masivă.”, a declarat cercetătorul de la Centrul Național de Cercetare Științifică de la Observatoire de Paris, potrivit Sky News.

În ianuarie, oamenii de știință au descoperit cea mai veche gaură neagră, aceasta având o existență de 13 miliarde de ani. Ea a putut fi observată cu ajutorul telescopului spațial James Webb și se află la 13,4 miliarde de ani lumină distanță.

Citește și: TEZAURUL DIN VILLENA, DESCOPERIREA CARE AR PUTEA SCHIMBA TOTAL CE ȘTIAM DESPRE OMENIRE. DIN CE AR FI FĂURITE PIESELE DIN CUFĂR