A fost cutremur în România, la ora 05:05. L-aţi simţit?
?Un nou cutremur s-a produs în România, în județul Vrancea. În această dimineață, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a emis un comunicat în care a prezentat informațiile referitoare la magnitudinea seismului și adâncimea la care s-a produs.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INCDFP) transmite:
În ziua de 11/09/2019, la oră 05:05:48 (oră României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, un cutremur cu magnitudinea 2.3 pe scară Richter, la adâncimea de 138 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (32km), Covasna (47km), Buzău (54km), Întorsură Buzăului (57km), Târgu Secuiesc (60km).
Magnitudinea unui cutremur
Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice Se determină, în mod uzual, pe scara Richter, folosind înregistrările diferitelor stații seismice. O altă practică este calculul magnitudinii din moment seismic, mărime proporțională cu produsul dintre aria suprafeței de rupere și deplasarea medie pe falie.
Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, în timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberată este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0.