Un alt cutremur a avut loc în România, în cursul zilei de 9 aprilie 2024. Seismul de la ora 11:28 a fost unul de suprafață, potrivit utimelor date oferite de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Unde s-a simţit și ce să faci în cazul unui seism puternic? Informațiile se regăsesc mai jos.
Un alt cutremur a avut loc, astăzi, 9 aprilie 2024, în România. Seismul a avut loc la ora 11:28, în Moldova. Cutremurul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 12,9 kilometri. Potrivit datelor oferite de INFP, s-a produs la nici treizeci de kilometri de Focșani.
„În ziua de 09 Aprilie 2024, la ora 11:28:33 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, VRANCEA_SE un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 12.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km S de Focșani, 46km NE de Buzău, 60km V de Brăila, 62km V de Galați, 93km S de Bârlad, 98km N de Slobozia”, se arată în graficul de seismicitate recentă al INFP.
Tot în cursul zilei de marți, 9 aprilie 2024, a mai avut loc un cutremur în Oltenia, Gorj, la ora 09:22. Seismul a avut 2,8 grade pe scara Richter și s-a înregistrat la o adâncime de 18,3 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 15km NV de Târgu Jiu, 68km S de Hunedoara, 72km NE de Drobeta-Turnu Severin, 82km S de Deva, 94km V de Râmnicu Vâlcea.
Vezi și CUTREMURE ÎN LANȚ ÎN NAPOLI! OAMENII S-AU PANICAT ȘI AU IEȘIT ÎN STRADĂ
Te-ai gândit vreodată ce ar trebui să faci, în cazul unui cutremur cu o magnitudine însemnată? Există o serie de reguli pe care ar trebui să le respecți, dacă un astfel de eveniment are loc în România. În primul rând, trebuie să fii conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău și să nu te panichezi. Panica poate să conducă spre tragedie, în anumite situații.
În al doilea rând, dacă te afli într-un imobil, la etaj, nu trebuie să fugi pe scări și nici să fii prea apropiat de zona geamurilor. Acestea se pot sparge și te pot răni. Totodată, ar fi ideal să oprești gazele și să te adăpostești sub o masă sau un alt loc de care dispui, pentru a te feri – de exemplu, punctele de rezistență ale încăperii. Mai multe reguli esențiale pot fi descoperite AICI.
Ar fi ideal să deții și un kit de supraviețuire. Ce ar trebui să conțină acesta: apă potabilă, mâncare neperisabilă, materiale de uz medical. Într-o cutie, asigură-te că ai o pătură, un fluier, un briceag și o lanteră cu baterii, dar și un radio.
Sursă foto: infp.ro, Pixabay