Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în această dimineața s-a produs un alt cutremur. Seismul a fost localizat în Ucraina, la granița cu România, fiind resimțit în mai multe orașe din țara noastră.
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) transmite:
În ziua de 13/09/2019, la ora 08:38:34 (ora României), s-a produs în Ucraina, granița cu România, un cutremur cu magnitudinea 2.4 pe scara Richter, la adâncimea de 17km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Tulcea (20km), Babadag (48km), Isaccea (52km), Sulina (82km), Măcin (88km).
Pe teritoriul României se manifestă, în funcţie de adâncime, mai multe categorii de cutremure:
– superficiale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 0 şi 5 km de la suprafaţa pământului;
– crustale sau normale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 km de la suprafaţa pământului, ajungând până la 60 km în zona Vrancea;
– intermediare – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 60-70 km şi 100-220 km de la suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea. Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura munţilor Carpaţi, în zona Vrancea.
Potrivit cercetărilor specialiştilor, seismele intermediare din Vrancea nu cauzează pagube materiale clădirilor construite în ultimii ani (excepţie fac clădirile deja avariate ori care sunt vulnerabile în vreun fel), decât în situaţia unor magnitudini de peste 7 Richter.