Gabriela Rodríguez, în vârstă de 39 de ani, a avut parte de șocul vieții ei atunci când a fost concediată din cauza unui sandviș cu ton. Aceasta lucra la o firmă de curățenie și se ocupa de un birou de avocatură din Londra. Femeia a mers să curețe o sală de ședințe, unde avusese loc o întâlnire, și a văzut printre resturile de mâncare un sandviș cu ton. Gabriela și-a permis să mănânce sandvișul, gest pe care l-a plătit scump.
Deși sandvișul cu ton pe care Gabriela l-a mâncat urma să ajungă la gunoi, angajatorii au considerat fapta ei una gravă și au concediat-o pe loc. Însă, nici Gabriela Rodríguez nu s-a lăsat ușor, și-a spus public povestea și a stârnit o revoltă. Mulți au fost cei care s-au poziționat în tabăra ei și au criticat aspru acțiunile angajatorului. Cum s-a întâmplat totul?
(CITEȘTE ȘI: O TÂNĂRĂ A VRUT SĂ MUNCEASCĂ, DAR A DAT DE GREU. PROGRAMUL DE OPT ORE A DEPRIMAT-O)
Așa cum spuneam, Gabriela lucra la o firmă de curățenie și se ocupa de un birou de avocatură din Londra. Femeia și-a început ziua de lucru în mod normal și habar nu avea de ce urma să o aștepte. În urma unei ședințe pe care avocații au avut-o, Gabriela a mers să curețe sala în care aceasta s-a ținut. Printre resturile de mâncare rămase a văzut un sandviș cu ton și a decis să îl mănânce, știind prea bine că în caz contrar sandvișul ar fi ajuns la gunoi.
„Nici măcar nu îmi era fost foame. Mâncasem deja, dar l-am văzut printre rămășițele de la o întâlnire la cabinetul de avocatură unde făceam curățenie și mi-am spus: Îl pun la frigider și îl mănânc după-amiază. Dacă l-aș lăsa pe tavă, cel mai probabil ar ajunge la gunoi”, a declarat Gabriela Rodríguez.
Ei bine, după câteva zile, femeia a primit o notificare de „concediere expresă” de la compania la care lucra. Șeful ei a susținut că nimeni nu i-a oferit mâncarea pe care a decis să o ia și conduita ei a „distrus în mod irevocabil încrederea necesară pentru a continua relația de muncă”.
„M-au numit puțin mai mult decât hoț pentru că am luat o bucată de sandviș de o liră și jumătate. Este revoltător, să fii tratat așa, de parcă ai fi fără valoare. Am primit un tratament discriminatoriu și am decis să nu tac”, a spus Gabriela, potrivit El Mundo.
Simțindu-se cât se poate de neîndreptățită, Gabriela a decis să nu lase lucrurile așa și a dus cazul ei în atenția sindicatului „United Voices of the World” (UVW).
Astfel, cazul Gabrielei a atras atenția. În afară de acțiunile în justiție împotriva antreprenorului, UVW a acționat direct cu o campanie care a culminat cu un protest zgomotos în fața biroului de avocatură la care femeia lucra. Campania Justice for Gabriela a avut un mare ecou mediatic în Marea Britanie, unde cazul a fost numit Sandwichgate.
„Am fost acolo cu conserve de ton și felii de pâine și am livrat la recepție 300 de sandvișuri. Peste 30 de persoane m-au susținut și mulți oameni din clădire au ieșit să mă întâmpine și să-și exprime solidaritatea. Pentru mine a fost un act cu mult simbolism și sper să ajute comunitatea latină să-și ridice vocea”, a mai spus Gabriela.