A fost aprobată o nouă lege în România. Ce români vor avea de suferit

Publicat: 23/10/2024 | 11:37
sursă foto: Pixabay.ro

În urmă cu doar o zi, deputații din Parlament au aprobat un proiect de lege prin care se interzice creșterea, capturarea și uciderea în scopuri comerciale a speciilor de șinșila și de nurcă. Prin acest mod, România este mai aproape cu un pas de a face parte din țările europene unde abuzul asupra animalelor sunt stopate, notează Capital.ro.

Marți, 22 octombrie 2024, deputatul PNL Gheorghe Pecingină a depus un proiect de lege prin care interzice în România creșterea, capturarea intenționată și uciderea în scopuri comerciale a speciilor de șinșila și de nurcă. Proiectul a trecut de Camera Deputaților, iar legea ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2027, potrivit Capital.ro.

„Este în primul rând o victorie a iubitorilor de animale şi o victorie a celor care şi-au dorit ca România să facă parte dintre ţările europene unde abuzul asupra animalelor să înceteze şi cruzimea şi comportamentele de ev mediu să înceteze. Este vorba de o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, este vorba de o singură fermă de creştere a nurcilor, la Braşov, strămutată din Olanda”, a spus deputatul Gheorghe Pecingină.

Citește și: Se mai interzic sau nu mașinile diesel? Bruxelles a dat o lege nouă

În România există două ferme de nurci și aproximativ 10 de șinșila

Proiectul de lege este un pas important pentru ca România să se alinieze în rândul țărilor europene unde abuzul împotriva animalelor, cruzimea și comportamentul de ev mediu încetează. Legea  urmărește modificare și completarea Legii nr.205/2004 privind protecția animalelor – prin care se interzice creșterea, capturarea intenționată și sacrificarea nurcilor și a șinșilelor în scopuri comerciale. În România există doar două ferme de nurci americane și mai puțin de 10 ferme de șinșila – continuă să citești AICI alte informații importante. 

„Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producţie, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice şi practice care presupun desfiinţarea respectivelor ferme.

De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, mai precizează inițiatorul.

Citește și: Două noi zile libere pentru anumiți români? În ce condiții și le vor putea lua (proiect de lege)