A dormit in patul Nadiei
TALENT. Bucuresteanca a dat cu tifla tuturor contestatarilor gimnasticii romanesti Minune. Sandra Izbasa, fata care n-are idol, a adus primul aur al gimnasticii „tricolore” la Beijing George-Mihail Parvan De Ziua Marinei romanesti, Georgeta Damian Andrunache si Viorica Susanu au castigat aurul in proba de doi rame fara carmaci. Pastrandu-si titlul cucerit cu patru ani in urma, la Atena. Duminica, dis-de-dimineata, Constantina Dita-Tomescu a castigat chinuitoarea proba de maraton, dupa ce a condus peste 20 de kilometri, din cei 42.195 ai cursei. Dupa-amiaza, cea de-a treia minune pentru Romania. De-abia ajunsa la majorat, Sandra Izbasa a castigat concursul la sol, aducand tarii noastre primul aur la gimnastica la Jocurile Olimpice de la Beijing. Cel mai frumos final de saptamana de cand a inceput intrecerea din capitala Chinei. Cu o gratie fara de seaman, agila si delicata deopotriva, stapana pe sine, permanent cu capul sus, Sandra si-a pus autograful in cartea de aur a gimnasticii. Octavian Belu, celebrul antrenor de gimnastica, acum presedinte al Agentiei Nationale de Sport, spunea inainte de competitie. „Sandra Izbasa la sol, Marian Dragulescu la sol si la sarituri, daca nu greseste. Acestea sunt medalii sigre de aur”. „Fabrica de medalii de la Deva” si-a facut treaba. Ca toate gimnastele care se pregatesc in micuta localitate hunedoreana, bucuresteanca Izbasa a locuit si ea in camera in care, la un moment dat, a stat Nadia Comaneci. Acelasi Belu, dar si Forminte, chestionati care dintre fete sta in camera celei mai valoroase gimnaste din toate timpurile, au stat putin, apoi au raspuns, scurt, la unison: „Toate”. Un sistem al rotatiei, prin care gimnastele locuiesc peste tot, pana isi stabilesc singure coltul de intimitate. Ei bine, Sandra Izbasa, care acum trei ani era o necunoscuta, a spus, atunci, simplu: „N-am idol. Eu sunt Sandra Izbasa si vreau sa concurez si sa castig ca mine”. La Beijing a aratat ca e constienta de propria valoare, ca vorbele ei aveau acoperire. Sa nu ne intristam ca echipajul de 8A1 a luat doar bronzul. E o dinastie, cea romaneasca, asezata pe tronul olimpic de 12 ani. Patru medalii de aur, una de argint, trei de bronz, la jumatatea Jocurilor Olimpice de la Beijing, locul 14 pe natiuni pentru Romania.
Phelps, nepamanteanul care castiga tot
Inotatorul american e genul de persoana care face toti banii. Figura sobra, cu maxilarele calcand perfect, zambeste doar la comanda, pentru fotografi si cameramani. In rest, inoata. Asa a ajuns sa colectioneze cele mai multe medalii de aur la jocurile olimpice, 14. Opt doar la Beijing, doborand un record vechi de 36 de ani, Mark Spitz, sapte titluri la JO Munchen 1972. Contributia lui la ultima cursa castigata, 4×100 m mixt, a fost determinanta. Supranumit „glontul din Baltimore, Michael Phelps are doar 23 de ani. Mai poate concura si la JO Londra 2012. (G.M.P.)
Usain Bolt canta si danseaza in timpul cursei
Senzationala cursa a facut sprinterul jamaican in proba regina a atletismului, cea de 100 metri plat. Usain Bolt a plecat doar al doilea, dar era primul dupa 10 metri. La 80 de metri, avea deja cinci-sase lungimi avans. Moment in care a inceput sa faca semn celor din tribune sa-l aplaude, s-a batut cu pumnul peste inima, pentru a-si arata dragostea fata de tara. Plus cateva miscari reggae. Dar a stabilit un nou record mondial si olimpic, 9,69 secunde. Alergand descheiat la pantoful stang. A continuat sa faca spectacol inca 20 de minute dupa incheierea cursei, semn ca poate sa alerge si mai repede. Dar isi calculeaza bine pasii, pentru a scoate, de fiecare data, bani. (G.M.P.)
PROGRAMUL DE Concurs PE TVR AL SPORTIVILOR ROMANI
TENIS DE MASA, turneul de simplu, preliminarii, 04.00-07.45: Daniela Dodean si Elisabeta Samara ATLETISM, aruncarea ciocanului, calificari grupele A si B, 04.10-06.40: Bianca Perie ATLETISM, triplusalt, calificari grupele A si B, 05.00-06.15: Marian Oprea ATLETISM, aruncarea discului, finala, 14.00-15.30: Nicoleta Grasu KAIAC-CANOE, canoe simplu 1.000 m, preliminarii, 11.00-11.24: Florin Mironcic KAIAC-CANOE, canoe dublu 1.000 m, preliminarii, 12.10-12.24: Nicolae Flocea si Ciprian Popa GIMNASTICA, paralele, finala, 13.43-14.16: Steliana Nistor GIMNASTICA, sarituri, finala, 14.29-15.02: Marian Dragulescu si Flavius Koczi
Dubla de argint la 41 de ani.
Americanca Dara Torres s-a situat pe locul doi cu stafeta de 4×100 m liber a tarii sale, dar si-n cursa de 50 m liber. Unde a fost depasita de nemtoaica Britta Steffen, care avea doar un an pe cand Torres concura prima oara la jocurile olimpice, la Los Angeles 1984. (G.M.P.)
Furata ca-n codru!
Estera Dobre, luptatoarea romanca de la categoria 48 de kilograme, la greco-romane, a fost eliminata din optimile de finala ale competitiei de catre arbitri, desi fusese anuntata, oficial, invingatoare la finalul partidei. (G.M.P.)
Patru pe loc.
Argentina – Brazilia si Nigeria – Belgia sunt semifinalele turneului de fotbal. Favorita, echipa condusa de starul Lionel Messi, care-l va avea adversar pe fostul coechipier de la FC Barcelona, Ronaldinho. (G.M.P.)
Federer ciuguleste.
Fost lider mondial, Roger Federer a castigat aurul la dublu, alaturi de compatriotul sau Stanislas Wawricka. Surorile Venus si Serena Williams i-au imitat, rusoaica Elena Dementieva a invins la simplu, iar spaniolul Rafael Nadal a devenit campion olimpic, 6-3, 7-6 (2), 6-3, cu chilianul Fernando Gonzalez, (G.M.P.)
S-a dus prima medaliata olimpica a gimnasticii romanesti.
Elena Leustean, cea care a reusit sa se claseze pe locul 3 la sol, la JO Melbourne 1956, a incetat din viata, la 73 de ani, fiind bolnava de cancer. A adunat noua medalii la jocurile olimpice, la mondiale si la europene, a fost de sapte ori campioana nationala. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!