Descoperire unică făcută, cu ajutorul detectorului de metale, de către un băcăuan, care acum așteaptă să fie recompensat cu nu mai puțin de 45.000 de euro. Sorin Mare a găsit, pe un deal din Târgu Ocna, un adevărat tezaur: 234 de monede de aur, de 24 de karate, din secolul al XIX-lea. Potrivit specialiștilor, e cea mai valoroasă descoperire făcută în județul Bacău, de la Al Doilea Război Mondial încoace. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea fascinantă a căutătorului de comori. (VEZI AICI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)
Unii dintre căutători sunt mânați de dorința de a se îmbogăți, alții o fac din pasiune, pentru a descoperi comori ascunse. Astfel, tot mai mulți băcăuani cutreieră pădurile cu detectoare de metale, în căutarea de obiecte prețioase. Sorin Mare a primit în dar, de la fiicele lui, un astfel de detector, în urmă cu patru ani, iar acum a dat lovitura, la propriu.
Pe Dealul Coșna, din Târgu Ocna, ”câinele lui”, așa cum îi place să-și alinte detectorul în valoare de 800 de euro, i-a dat redat un semnal ciudat, pe care nu îl mai auizse. Semăna puțin cu cel care, altădată, îi arăta dozele de bere îngropate în pământ, dar nu era el. (CITEȘTE ȘI: COMOARA DIN SUBSOLUL BLOCULUI)
”Am plecat la detectare singur, nu, ca de obicei, în grup. Merg în acea zonă pentru că se știe că acolo s-au dat lupte grele în cele două războaie mondiale și mai mereu găseam câte o amintire. Trecusem de prima linie de tranșee și am ajuns în fața unui copac bătrân.
Acolo, detectorul a început să sune. Am insistat pentru că mi s-a părut că ceva e altfel. Când m-am apropiat și mai mult de rădăcina copacului, detectorul a luat-o razna, iar sunetul era foarte ciudat. (NU RATA: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)
Am început să sap, iar, la o adâncime de 30 de centimetri, am găsit o cutie de tablă deteriorată. Când am deschis-o, am avut surpriza vieții: monede de aur. Nu-mi venea să cred. Am luat cutia și am plecat acasă, unde le-am numărat și le-am «îngrijit» dându-mi seama ce descoperire valoroasă am făcut”, spune Sorin Mare, căutător de comori istorice și nu numai.
Imediat după ce și-a revenit din frenezia descoperirii, Sorin Mare a mers la Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, unde a predat tezaurul.
”Este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în județul Bacău. Bunurile au fost aduse la noi, așa cum spune legea, iar noi le-am predat Muzeului «Iulian Antonescu» din Bacău pentru a fi analizate de către o comisie, care urmează să stabilească suma cu care va fi recompensat descoperitorul. Toate monedele se prezentau într-o stare foarte bună”, a explicat, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, Cristian Imbrea, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Bacău.
De la instituția care administrează comorile Bacăului, tezaurul a fost trimis la muzeu, unde lucrurile par să se miște mai greu.
”Monedele sunt la noi, urmând ca o comisie să finalizeze analiza lor, după care să facă un referat. Totul e făcut de către specialiști, iar aceste monede merită toată atenția. Noi ne facem datoria. Vă pot spune că sunt monede din secolul al XIX-lea, datate și emise de Marea Britanie. Conform legislației, cel care le-a descoperit va fi recompensat cu 30 la sută din valoarea lor, la care e posibil să se adauge alte 15 procente pentru cazuri speciale, dar nu eu stabilesc procentele. O monedă poate valora între 300 și 600 de euro”, a declarat Lăcrămioara Istina, muzeograf la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”.
În ultimii doi ani, la nivelul județului Bacău, a crescut cererea pentru autorizații privind folosirea detectoarelor de metale. Mulți băcăuani se gândesc că sunt o investițe prin care se pot îmbogăți.
”Dacă, în anul 2018, am eliberat 35 de autorizații pentru detectoare de metale, în 2019 au fost eliberate 55, iar anul acesta deja au fost eliberate două autorizații” , spune subcomisar Gabriela Ciobanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău. (NU RATA: SECRETUL CERAMICII NEGRE DE LA VĂDASTRA)
”Descoperirea am făcut-o la sfârșitul lunii august, anul trecut, iar predarea pe 2 septembrie. Toate monedele erau datate și în stare perfectă, nu înțeleg de ce durează atât de mult. Înainte să le predau, le-am cântărit și aveau o greutate de 974 de grame. Aurul din care sunt confecționate e de 24 de karate, iar dacă luăm prețul aurului stabilit de Banca Națională rezultă aproximativ 45.000 de euro, doar ca valoare în aur.
Dacă punem valoarea numismatică și faptul că e cea mai mare descoperire din ultimele decenii, atunci valoarea se va dubla sau chiar tripla. E vorba de o descoperire excepțională. Vorbim de 234 de monede, nu de 2-3 bănuți. E prima dată când solicit o recompensă. Am mai am avut descoperiri, dar nu am cerut nimic. Am predat bunurile în mod gratuit”, spune Sorin Mare.
În ultimii ani, tot mai multe monede și podoabe ajung pe piața neagră, așa cum a fost și cazul unui tezaur dacic, care a ajuns pe mâna unor persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături, iar ulterior a fost scos în mod clandestin din România și pus la vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)