Potrivit oamenilor de știință, Pământul va avea un nou ocean peste aproximativ 10 milioane de ani. Totodată, continentul african se va rupe în două, o nouă insulă urmând să apară. Citiți în continuare toate detaliile acestor schimbări ireversibile pe care planeta noastră le va suferi în viitor.
Africa se desparte în două continente, acest proces fiind extrem de lent, dar ireversibil. Acest fenomen se datorează Riftului Est-African (EARS), una dintre cele mai mari rupturi de pe Pământ, aceasta întinzându-se pe mii de kilometri. Țările afectate de acest rift sunt Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.
Acest sistem de ruptură înseamnă că placa africană se împarte în două plăci, și anume: placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare. În prezent, această fisură depășește 3.200 de kilometri și se mărește de la an la an cu până la trei centimetri. Potrivit oamenilor de știință, acest fenomen este provocat de o rocă supraîncălzită din interiorul Pământului.
În 2018, vestea apariției unei fisuri în Kenya a devenit virală. Potrivit IFLScience, aceea a fost probabil doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. Riftul Est-African (EARS) se află în procesul actual de aproximativ 25 de milioane de ani. Astfel, crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continentul african.
Potrivit cercetătorilor, peste aproximativ 10 milioane de ani, acest rift ar putea duce la câteva schimbări radicale ale suprafeței Pământului. Mai exact, un nou ocean se va forma între placa somaleză și cea nubiană. Astfel, Africa de Est va deveni insulă, ea desprinzându-se practic de restul continentului african.
Este important de subliniat faptul că suprafața Pământului este într-o permanentă schimbare, însă procesul este atât de lent încât oamenii nu-l pot percepe.
Pământul și apele pe care le cunoaștem în zilele noastre din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Aceste piese însă, într-un ritm foarte lent, se mișcă la o scară de timp de milioane de ani.