Ziua de 9 ianuarie a adus temperaturi record în România, înregistrând cele mai calde valori pentru această dată din ultimele decenii. 70 de stații meteorologice au raportat maxime istorice, iar cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în Călărași și Fetești, unde termometrele au indicat 20 de grade Celsius, în ciuda faptului că media sezonieră în aceste zone este de aproximativ 3 grade.
România a fost martoră unei tranziții meteorologice spectaculoase, trecând în doar câteva zile de la temperaturi neobișnuit de ridicate, specifice mai degrabă primăverii, la valori termice tipice pentru mijlocul lunii ianuarie. După ce 9 ianuarie a adus un val de căldură record, cu maxime de până la 20 de grade Celsius în sud-estul țării și temperaturi mult peste normalul climatologic în aproape toate regiunile, atmosfera s-a schimbat radical.
În București, ziua precedentă a fost de asemenea una neobișnuit de caldă, cu maxime de 17 grade Celsius, comparativ cu norma sezonieră de 2-3 grade. Acest val de căldură a fost însoțit de temperaturi minime care au stabilit, la rândul lor, recorduri pentru dimineața zilei de 10 ianuarie, cu 41 de stații meteorologice raportând cele mai ridicate valori din istorie.
Totuși, vremea începe să se schimbe brusc. De astăzi vremea se va răci în vest, centru și nord, urmând ca până mâine să se extindă și în sudul și estul țării. Până la sfârșitul săptămânii, temperaturile vor reveni la valori apropiate de media climatologică pentru această perioadă. Maximele vor oscila între -3 grade în depresiunile estice ale Transilvaniei și 5 grade pe litoralul sudic, cu aproximativ 2-3 grade în București.
Schimbările vor fi însoțite de precipitații. Astăzi, acestea vor afecta vestul, centrul și nordul țării, manifestându-se sub formă de ninsoare în zonele montane și deluroase, iar în zonele joase se vor înregistra precipitații mixte. În noaptea următoare, frontul de precipitații se va extinde în centrul, nordul și sud-estul teritoriului, dar intensitatea acestora va scădea treptat.
De mâine, precipitațiile se vor restrânge, rămânând prezente mai ales în nord-vest și centru, însă vor fi slabe și predominant sub formă de ninsoare. Vântul, care a fost activ în ultimele zile, nu va mai reprezenta o problemă semnificativă, intensificările fiind izolate în nord-vestul țării și pe crestele montane ale Carpaților Orientali.
Citește și: ORAȘUL DIN ROMÂNIA ÎN CARE VA NINGE 4 ZILE FĂRĂ OPRIRE, POTRIVIT METEOROLOGILOR ACCUWEATHER