Pe 27 decembrie, în a treia zi sfântă de Crăciun, creștinii ortodocși sunt îndemnați să rostească cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ștefan, despre care se spune că îndeplinește cele mai arzătoare dorințe, aduce vindecare și vei avea parte de ajutor divin.
În funcție de fiecare zonă a țării, oamenii respectă anumite tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie, ziua în care este sărbătorit Sfântul Ștefan. În tradiția populară se spune că în ziua de Sfântul Ștefan trebuie ca în fiecare locuință să existe o icoană cu chipul acestuia. Aceasta icoană îi ajută pe cei care au probleme de sănătate să se vindece mai repede, iar pe cei care sunt în conflict de multă vreme cu anumite persoane să își găsească liniștea și să își rezolve problemele.
În Muntenia, gospodinele obișnuiesc să gătească un fel de cozonaci, în formă rotundă și care poartă denumirea de “Pâinicile lui Ștefan”. Aceste pâinici amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan și după ce au fost preparate, ele sunt duse la biserică, sunt sfințite de preot și apoi sunt date de pomană persoanelor nevoiașe.
Un obicei vechi spune că cei care dăruiesc o icoană sau o candelă aprinsă în această zi vor avea parte de liniște sufletească, vor fi feriți de boli, iar rudele care se află în suferință se vor vindeca. Tot în această zi de sărbătoare por fi împărțite lucruri pentru cei care au murit în accidente sau au avut parte de o moarte violentă.
Rugăciunea rostită de credincioși pe 27 decembrie este considerată una dintre cele mai puternice din tradiția ortodoxă:
„Sfinte Mare Mucenice Ștefane, cel ce prin martiriul tău ai biruit lumea și ți-ai câștigat cununa cea de la Domnul, te rugăm cu smerenie și cu inimă curată, ajută-ne să ne întărim în credință, să fim iertători cu aproapele nostru și să primim harul iertării de păcate.
Tu, care ai fost slujitor al milosteniei, vino în ajutorul nostru în ceas de nevoie. Apără-ne de răutățile vrăjmașilor, de invidia celor răi și de nedreptăți. O, Sfinte Ștefane, mijlocește pentru sănătatea trupului și a sufletului nostru, îndepărtează durerile și bolile care ne copleșesc.
Fii pavăză de apărare pentru casa și familia noastră, aducând pace și înțelegere între noi.Dă-ne puterea de a răbda greutățile și de a învinge necazurile cu credință nestrămutată în ajutorul lui Dumnezeu. Roagă-te pentru noi, păcătoșii, ca să primim iertare și mântuire. Cu smerenie, nădăjduim în ajutorul tău, iar cu bucurie vom slăvi numele tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”