Agenția spațială americană NASA a descoperit un ”oraș” subteran ascuns, îngropat adânc în gheața Groelandei. Echipa agenției spațiale susține că descoperirea prezintă semne clare de civilizație avansată. Este vorba despre construcții și clădiri îngropate la 30 de metri.
Imaginile au fost captate de o echipă de oameni de știință aflați la bordul unui avion de cercetare NASA Gulstream III, care s-a deplasat deasupra Groelandei pentru a observa stratul de gheață. În acest fel, radarul a detectat descoperirea neașteptată. Și dacă mulți s-au gândit că este vorba despre o bază extraterestră secretă, cercetătorii au ajuns la concluzia că descoperirea este, de fapt, cunoscută de omenire, doar că a stat inactivă timp de 60 de ani. Citește și: Descoperirea făcută de NASA poate schimba viitorul omenirii! Comoara de 1 miliard de dolari care poate îngropa lumea în bani
Locul este, de fapt, o bază militară abandonată în timpul Războiului Rece, construită în gheață de guvernul Statelor Unite. Denumită Camp Century, aceasta este cunoscută drept ”un oraș sub gheață”, datând din 1959: „Căutam patul de gheață și a apărut Camp Century. La început nu am știut ce este”, a declarat Alex Gardner, om de știință în domeniul criosferei la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care a contribuit la conducerea proiectului.
Camp Century făcea parte din proiectul Iceworm, un program strict secret instituit de armata americană pentru a crea o rețea de puncte de lansare a rachetelor nucleare sub stratul de gheață al Groenlandei, care să poată supraviețui unei lovituri nucleare. Pentru a deghiza proiectul, Camp Century a fost un proiect de acoperire fals, pentru a ascunde intențiile reale, și anume un sit nuclear de trei ori mai mare decât Danemarca.
Începând din 1959, au fost săpate în gheață 21 de tuneluri, cu o lungime totală de 3.000 de metri, întregul proiect fiind alimentat de un reactor nuclear. Cu 600 de rachete care urmau să fie poziționate sub gheață, pregătite să fie lansate în cazul unui atac al Uniunii Sovietice, arsenalul era atât de mare încât ar fi putut distruge 80 % din țintele din URSS și Europa de Est, dacă s-ar fi întâmplat ce era mai rău.
Proiectul a fost abandonat în ani 1960, când s-a realizat că stratul de gheață nu era atât de stabil pe cât se credea, ceea ce înseamnă că nu putea facilita proiectul așa cum fusese stabilit. Vezi și: S-a descoperit o nouă planetă care poate susţine viaţa umană. Este foarte aproape de Terra
Ca urmare, situl a fost abandonat în 1967, lăsând în urmă deșeuri nucleare care rămân încă sunt o preocupare pentru oamenii de știință. Având în vedere modul în care funcționează natura, un amestec de zăpadă și gheață a acoperit situl cu 30 de metri de material înghețat, lăsând Camp Century îngropat adânc sub pământ: „În noile date, structurile individuale din orașul secret sunt vizibile într-un mod în care nu au mai fost văzute până acum”, a declarat Chad Greene, de asemenea om de știință la JPL.
Atenția se îndreaptă acum spre momentul în care Camp Century ar putea fi expusă din nou din cauza schimbărilor climatice, aducând cu sine pericole ecologice și biologice din cauza deșeurilor nucleare lăsate în urmă.
„Fără o cunoaștere detaliată a grosimii gheții, este imposibil să știm cum vor reacționa straturile de gheață la încălzirea rapidă a oceanelor și atmosferei, ceea ce limitează foarte mult capacitatea noastră de a proiecta ratele de creștere a nivelului mării”, a declarat omul de știință Chad Gardner.