Primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu a rămas fără ecou în presa din străinătate. După ce puțin cunoscutul Călin Georgescu s-ar situa pe primul loc în preferințele electoratului, potrivit rezultatelor parțiale, jurnaliștii de la The Guardian scriu că „România este în stare de șoc” după acest vot.
Publicația britanică notează că Georgescu, care a descris scutul antirachetă al NATO ca fiind „o rușine”, va ajunge, cel mai probabil, în turul al doilea cu actualul premier, liderul PSD Marcel Ciolacu.
„Un populist de extremă-dreapta puțin cunoscut a preluat conducerea în cadrul alegerilor prezidențiale din România, au arătat datele electorale și, probabil, se va confrunta cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un nou tur, peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al țării.
Călin Georgescu, care a candidat independent, a condus în sondaje cu aproximativ 22% din voturi după ce au fost numărate aproape 93% din sufragii, în timp ce Ciolacu, de la PSD, a rămas în urmă, cu 21%. Elena Lasconi, de la Uniunea Salvați România, sau USR, a obținut aproximativ 18%, iar George Simion, liderul Alianței de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor, sau AUR, a luat aproximativ 14%”, arată jurnaliștii britanici.
Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a candidat ca independent și nu era foarte cunoscut. El a depășit majoritatea sondajelor locale, provocând un adevărat șoc în rândul lumii politice din România, mai scrie The Guardian.
Duminică, Georgescu a transmis, printr-o postare pe Facebook, că a votat „pentru cei nedreptățiți, pentru cei umiliți, pentru cei care simt că nu contează și, de fapt, contează cel mai mult”.
Consultantul politic Cristian Andrei a declarat pentru Associated Press că performanța neașteptată a lui Georgescu pare a fi rezultatul unui „protest sau revoltă împotriva establishmentului”.
„Partidele politice de masă și-au pierdut legătura cu românii obișnuiți. Nu au candidați puternici sau lideri puternici… există candidați slabi, lideri slabi, iar partidele în general sunt destul de deconectate”, a spus acesta.
Georgescu nu are o agendă, a spus Andrei. Acesta ar avea un manifest vag și populist cu poziții care sunt „dincolo de discursul normal”. Pozițiile sale includ sprijinirea fermierilor români, reducerea dependenței de importuri și creșterea producției de energie și alimente.
Georgescu a numit scutul de apărare antirachetă al NATO de la Deveselu drept „o rușine a diplomației”. El a spus că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi dacă ar fi atacați de Rusia, mai arată jurnaliștii din Regat.