Mircea Beuran, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, a vorbit despre cancerul de pancreas. De la modul în care apare, până la cum ar putea fi prevenit, celebrul chirurg a atins toate aspectele importante ale acestui subiect. Astfel, pentru a vizualiza dialogul integral dintre chirurg și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene.
Cancerul de pancreas este una dintre cele mai severe forme de cancer, iar debutul său insidios face ca diagnosticul să fie adesea pus târziu, avertizează chirurgul Mircea Beuran.
Potrivit acestuia, pancreasul, o glandă esențială atât pentru digestie, cât și pentru reglarea glicemiei prin producția de insulină, poate fi afectat de diverse afecțiuni, inclusiv diabetul. Diabetul, atât cel de tip 1 (moștenit genetic), cât și cel de tip 2 (dobândit), este legat de funcționarea deficitară a pancreasului. Însă, cea mai gravă problemă rămâne cancerul pancreatic, care poate evolua fără simptome evidente ani la rând, fiind deseori diagnosticat întâmplător în stadii incipiente.
Beuran a explicat că tumorile pancreasului, fie ele benigne sau maligne, afectează diferite părți ale organului. Cancerul localizat în capul pancreasului poate provoca icter, din cauza obstrucționării căilor biliare. Mai perfid este însă cancerul care afectează corpul sau coada pancreasului, deoarece simptomele tăcute, precum durerea de spate, pot fi confundate cu alte afecțiuni.
CITEȘTE ȘI: “Otrăvurile” din alimente care creează dependențe. Mircea Beuran: “Există niște norme”
„Cel mai pervers ca formă de cancer de pancreas este de corp și coadă, pentru că este departe de structuri care dau niște semnale. Dar există un semn care este foarte des ignorat: durerea de coloană vertebrală. Pentru că pancreasul stă ca un colac pe coloană, iar oamenii aceștia se duc la băi, își fac masaj, își fac o radiografie de coloană, poate să găsească niște ciocuri ceva, care în mintea lor ar însemna durerea, pentru că radiografia de coloană vertebrală nu arată pancreasul. Pancreasul nu-l arată decât tomograful cu substanță de contrast ori rezonanța magnetică. Așa încât, boala redutabilă benignă, adică fără cancer, este pancreatită acută care te poate și omorâ, că sunt forme fulminante și n-ai ce să faci, iar forma malignă este cancerul de pancreas, care este o formă la fel de severă. Are leac dacă poți să îl descoperi într-un stadiu mai de început. Stadiul mai de început pentru România ar fi 1-2, pentru că în stadiul acesta îl găsești cu totul întâmplător.”, a a declarat chirurgul Mircea Beuran în cadrul podcast-ului Altceva cu Adrian Artene.
Pentru a preveni afecțiunile pancreasului, dr. Beuran atrage atenția asupra pericolelor precum consumul de alcool, stresul cronic și dezechilibrele emoționale.
„Alcoolul este un pericol, stresul, munca aceasta. Noi nu realizăm, stresul îl luăm așa ca ceva care ni s-a întâmplat, dar acel ceva care ni s-a întâmplat este o descărcare neurohormonală care creează o presiune pe niște organe. Acesta e un organ fragil. Fragile sunt și calitatea vaselor de sânge, pentru că trebuie să suporte variații de tensiune. Sunt oameni care prin felul lor sunt colerici, se roșesc, le pocnesc vase în ochi, în cap, în urechi, în burtă. Deci omul trebuie să înțeleagă un lucru: viața lui trebuie să fie un echilibru în tot ce face.”, a mai spus.
Deși cancerul de pancreas este extrem de agresiv, există șanse de tratament dacă este descoperit la timp, în stadii incipiente, spune Beuran. Cu toate acestea, în România, diagnosticul precoce rămâne o provocare, fiind adesea un rezultat al investigațiilor accidentale.
CITEȘTE ȘI: La ce oră este bine să luăm ultima masă? Chirurgul Mircea Beuran, dezvăluiri la ALTCEVA cu Adrian Artene
Podcastul integral poate fi vizionat aici:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.