Trăim în era vitezei și tot mai puțini sunt cei care mai au timp de stat în bucătărie. După o zi obositoare de muncă, mulți sunt cei care aleg pentru masă produse semipreparate sau congelate, care sunt gata imediat. De cele mai multe ori, cei care au poftă de o porție generoasă de cartofi prăjiți alega varianta cartofilor congelați, la care nu trebuie să mai pierzi timp cu tăiatul și curățatul. Însă, cât de sănătoși sunt cartofii congelați? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dat verdictul.
O porție de cartofi prăjiți cu brânză din abundență peste ei sună delicios, iar acesta este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Însă, cei mai mulți aleg să folosească în acest caz cartofii congelați. Astfel, masa este gata în doar câteva minute și bucătăria rămâne curată. Însă, de-a lungul timpului au existat tot felul de discuții despre acest produs și au fost voci care spuneau că acest tip de cartofi nu ar fi tocmai sănătos. Ei bine, Mihaela Bilic a făcut analiza și a oferit răspunsul.
(CITEȘTE ȘI: Cele 5 alimente care pot fi consumate și după ce au expirat, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic)
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spulberat mitul conform căruia cartofii congelați nu sunt sănătoși. Aceasta spune că nu aveam de ce să ne facem griji atunci când consumăm acest produs. Procesul de congelare nu strică proprietățile cartofilor și nici nu îi transformă în ceva nesănătos.
Mai mult, Mihaela Bilic mai spune că procesul de congelare doar le oferă cartofilor un gust mai bun, căci astfel ajung să fie mai crocanți. Practica este desprinsă chiar din restaurantele de top. Așadar, cartofii congelați sunt sănătoși și nu trebuie să ezităm să îi consumăm. Însă, nu în exces dacă ținem la siluetă.
„Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.
Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant”, a explicat Mihaela Bilic, la „Doctor de bine”.